Gemeente Son en Breugel


Feestelijke opening van Vroonhoven in Son en Breugel

Op zondag 25 mei, de Nationale Dag van het Park, opent IVN voorzitter John Carp samen met wethouder Marina Starmans het nieuwe Vroonhoven in het centrum van Son en Breugel.

---

Het openingsprogramma start om 12.30 uur aansluitend aan de mis in de St. Petrus' Banden kerk. Vanaf het Kerkplein zullen alle deelnemers en belangstellenden, voorafgegaan door de vendelstoet van het Catharina gilde en de handboogsportvereniging Pieter Breugel naar Vroonhoven lopen. Marina Starmans en John Carp zullen bij de ingang van het park een van de nieuwe informatieborden onthullen. Vervolgens is er een vendeldemonstratie en een de-monstratie van de handboogschutters. Aansluitend kunnen belangstellenden zelf in het park rondwandelen en de nieuwe borden bekijken.

Informatieborden
De gemeente Son en Breugel heeft de sterk verwilderde tuin gepacht, geheel op orde ge-bracht en toegankelijk gemaakt. Op initiatief van de afdeling Son en Breugel van het IVN zijn informatieborden ontworpen die de bezoekers informeren over de historie van het gebied en de aanwezige flora en fauna. De vijf borden begeleiden de bezoekers bij een educatieve route door het park.

De borden beschrijven achtereenvolgens:
o De bijzondere ligging van Vroonhoven in de ecologische verbindingszone van het Dommeldal, maar ook in het hart van Son aan de Dommel. Vandaar: Vroonhoven, balkon van Son.
o Die bijzondere ligging nodigde al vroeg uit tot bewoning. Er zijn vondsten gedaan uit de prehistorie en uit de Romeinse tijd. In de Middeleeuwen was het een leengoed van de Hertog van Brabant. Daarvan stamt de naam Vroonhoven af.
o De plek heeft grote betekenis voor de kerkelijke geschiedenis van de St. Petrus' Ban-den. Het pad door de pastorietuin heet van oudsher het brevierpad, waar de priester al wandelend zijn brevier placht te bidden. In het prieel overdacht hij zijn preek. o De ligging tussen de hooggelegen kern van Son en de laaggelegen Dommel en Grote Beek, zorgt voor een zeer gevarieerde ondergrond, voorwaarde voor een grote ver-scheidenheid in de flora. Een aantal kenmerkende bomen wordt besproken.
o Die natuurlijke verscheidenheid van de flora brengt ook een grote verscheidenheid in de fauna met zich mee. Een aantal kenmerkende vogels wordt besproken.

Wie leverden een bijdrage?
De informatieborden zijn met steun van verschillende mensen en instanties tot stand gekomen. De Provincie Noord-Brabant heeft subsidie verleend voor de twee cultuurhistorische borden (leengoed Vroonhoven en de kerkelijke geschiedenis). De borden over flora en fauna zijn gerealiseerd dankzij het plaatselijke IVN, met een bijdrage van het campagneteam IVN consulentschap Brabant. Het concept van de borden, hun teksten en illustraties zijn geleverd door een werkgroep bestaande uit emeritus pastor Piet Bakermans, heemkunde deskundige Joop Dijsselbloem en John Carp van het IVN. Ook dorpsarcheoloog de heer Emmery heeft een bijdrage geleverd. Het ontwerp en de realisatie van de borden is verzorgd door Goed Werk Communicatie. De sokkels van de borden zijn geleverd door Jan Swinkels, smederij en lasbedrijf. IVN afdeling Son en Breugel bestaat dit jaar 45 jaar. Het opzetten van de educatieve route in Vroonhoven is een van de activiteiten die het IVN in dit jubileumjaar heeft ontwikkeld.