Massale hondenwandeling voor gedumpte dieren

29/04/2008 11:27

Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren

Den Haag, 28 april 2008 - Om aandacht te vragen voor alle afgedankte dieren in Nederland is Hellevoetsluis op zondag 25 mei voor de zesde keer het decor voor de grootste hondenwandeling van Nederland. De organisatie, de jeugdafdeling van de Dierenbescherming 'Kids for Animals' en de stichting Hondenwandeling Hellevoetsluis, verwacht meer dan 800 honden waarmee het record 'grootste hondenwandeling van Nederland' zou worden gebroken. Dat staat nu op 715 honden en werd vorig jaar gevestigd. Aanmelden voor het evenement kan via aanmelding@hondenwandeling.nl.

Met de massale uitlaatpartij wil de organisatie mensen waarschuwen geen huisdieren in een impuls aan te schaffen. "Dat onze asielen tienduizenden honden en katten opvangen weten de meeste mensen wel, maar dat er daarnaast ook nog eens ontelbare afgedankte en gedumpte andere dieren in talloze opvangcentra belanden is minder bekend", zegt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming, die om 14.30 uur het startsein geeft voor de wandeling vanaf het speciale evenemententerrein bij winkelcentrum de Struytse Hoeck in Hellevoetsluis.

Baas gezocht
Asielhonden openen de wandeling. Hun begeleiders dragen een T-shirt met de opdruk 'Ik zoek baas', thema van de asieldierencampagne van de Dierenbescherming die in mei begint. Per jaar belanden zo'n 70.000 honden en katten in de ongeveer 100 Nederlandse asielen. In toenemende mate vangen zij ook dieren zoals konijnen en cavia's op. Nog eens duizenden fretten, schildpadden en andere exotische dieren vinden een tijdelijk, en in sommige gevallen permanent onderkomen in de circa 150 overige opvangcentra voor dieren die ons land telt.

Modellenwedstrijd
Dierenfotograaf Rob Doolaard maakt bij de start van de wandeling een foto van iedere hond. Honden die ooit uit het asiel zijn gehaald doen vervolgens mee aan een heuse modellenwedstrijd. Na de wandeling kan een week lang gestemd worden op de leukste plaat van een ex-asielhond op www.kidsforanimals.nl . De winnaar krijgt een plek op één van de abri-posters van de 'Ik zoek baas'-campagne van de Dierenbescherming. Wie tijdens de hondenwandeling zelf de leukste foto maakt (inzenden naar informatie@hondenwandeling.nl) krijgt van hoofdsponsor Eukanuba een jaar lang hondenvoer. Eukanuba betaalt ook een euro voor iedereen die de hond uitlaat. Het geld komt ten goede aan opvangcentra voor dieren.

De wandeling door de pittoreske vestingstad aan het Haringvliet is 4,5 kilometer lang en geschikt gemaakt voor rolstoelers. Onderweg is er van alles te beleven. Zo zal de Nederlandse Newfoundlander Club demonstreren dat hun honden niet alleen prachtig zijn, maar bijvoorbeeld ook drenkelingen kunnen redden. Vanaf 11.30 uur is er al volop activiteit op het evenemententerrein. Naast spelattracties voor de jeugd zijn er tal van stands met informatie over dieren. Wie geïnteresseerd is in hondengedrag kan terecht bij diverse demonstraties, bijvoorbeeld om te leren hoe bijtincidenten bij kinderen kunnen worden voorkomen. Verder is er een speurtraining voor honden en laat de hondenschool Rijnmond van de Dierenbescherming zien wat zij in petto heeft. De Europees en meervoudig Nederlands kampioen schapen drijven Serge van der Zweep is bovendien aanwezig om met zijn bordercollies Indische loopeenden in het gareel te houden. Meer informatie op www.hondenwandeling.nl.





http://www.hondenwandeling.nl

http://www.dierenbescherming.nl