Ingezonden persbericht

15 mei 2008

Boekhistorische wandeling en lezing in Stedelijk Museum De Lakenhal

Op zondag 25 mei start om 14.30 uur bij De Lakenhal een boekhistorische wandeling door het centrum van Leiden. Voorafgaand aan de wandeling, om 13.00 uur, geeft Paul Hoftijzer (Universiteit Leiden) een lezing over 'De buitenkant van het boek. Leidse boekverzorging in de 17de en 18de eeuw'. Wandeling en boek zijn georganiseerd in het kader van de tentoonstelling 'Stad van boeken. Zeven eeuwen lezen in Leiden' die nog t/m 1 juni te zien is in De Lakenhal.

Paul Hoftijzer gaat in zijn lezing in op hoe vorm en inhoud zich in het vroegmoderne Leidse boek tot elkaar verhouden. Tegenwoordig geldt in de reclame als wet dat de vorm van de boodschap even belangrijk is als de inhoud. Maar was dit ook zo in de 17de en 18de eeuw? In recent onderzoek naar het Leidse boekenbedrijf is veel aandacht geweest voor de organisatie van de drukkerij, uitgeverij en boekhandel. De buitenkant van het boek, dat wil zeggen de typografische verzorging, de illustratie en de boekband, is echter onderbelicht gebleven.

Aansluitend start om 14.30 uur onder leiding van Kasper van Ommen een speciale wandeling langs verschillende plekken in de Leidse binnenstad die verbonden zijn met het glorierijke verleden als boekenstad. Soms zijn de plekken nog herkenbaar, soms herinnert niets meer aan het verleden dan een plaquette of een modern gebouw. Er valt echter bij elke locatie genoeg te vertellen en met enige fantasie te zien. De wandeling voert langs de drukkerijen en woonhuizen van Plantijn, Elzevier, Luchtmans en Brill, langs verdwenen en bestaande boekhandels zoals de winkels van Burgersdijk & Niermans en De Kler en langs de vele bibliotheken zoals de wereldberoemde Bibliotheca Thysiana aan het Rapenburg.

De lezing is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum. Deelname aan de wandeling is ook gratis.



Ingezonden persbericht