***PERSBERICHT***
Innovatieve aanpak Nieuw Gemengd Bedrijf zorgt voor duurzaamheid en dierenwelzijn
Bos voor bestrijden fijnstof, geen castratie van biggen, knippen en vijlen biggentandjes overbodig
Horst aan de Maas, 22 mei 2008 - Het Nieuw Gemengd Bedrijf, een initiatief van drie ondernemers in het Landbouwontwikkelingsgebied in de gemeente Horst aan de Maas in Noord-Limburg, wil op alle fronten een toonbeeld worden van modern agrarisch management. In combinatie met een bio-energiecentrale moet dit bedrijf langs de A73 straks ruimte bieden aan 35.000 varkens en 1,2 miljoen kippen. De duurzaamheidscan, die de gemeente Horst aan de Maas in de afgelopen maanden heeft laten uitvoeren door onafhankelijke onderzoekers, moet in de komende week het bewijs leveren of deze vorm van grootschaligheid inderdaad voldoende duurzaam en innovatief is.
In een reactie op het initiatief van de gemeente Horst aan de Maas stelt woordvoerder Trudy van Megen, die Het Nieuw Gemengd Bedrijf begeleidt namens het regionale innovatiecentrum KnowHouse, dat het Nieuw Gemengd Bedrijf grote waarde hecht aan de duurzaamheidscan die de gemeente gaat presenteren: "Onafhankelijk en vooral kritisch onderzoek is essentieel omdat alleen aan de hand daarvan vooroordelen over megastallen kunnen worden doorbroken. Bovendien dwingt dit soort onderzoek ons ook om zelf kritisch te blijven. We staan niet voor niks voor modern agrarisch management en de vooruitstrevende maatregelen die daarbij horen. Daarbij gaan we verder dan de wet ons voorschrijft."
Nieuw bos voor bestrijden fijnstof
Het Nieuw Gemengd Bedrijf wil koploper zijn als het gaat om het uitbannen van kwalijke stoffen. Daarom volgen de ondernemers intensief de proef langs de A50 in de buurt van Nijmegen. Daar worden bomen en planten ingezet om te onderzoeken hoe de luchtkwaliteit langs snelwegen kan worden verbeterd. Ook het Nieuw Gemengd Bedrijf wil bos aanplanten in zijn directe omgeving. In combinatie met de nieuwste technologie, het 'wassen' van uitgaande lucht, kan dit bos er voor zorgen, dat het fijnstof, dat vooral vrijkomt bij het opfokken van vleeskippen, helemaal uit de lucht wordt gehaald. Hiermee maakt het Nieuw Gemengd Bedrijf een enorme duurzaamheidslag. Ook de uitstoot van ammoniak en stank is dan niet meer te vergelijken met wat nu nog gangbaar is op het platteland.
Geen castratie van biggen
De moderne varkenshouderij heeft geen enkel belang bij het castreren van biggen, vindt het Nieuw Gemengd Bedrijf. Tot nu toe is in de varkenshouderij castratie noodzakelijk om de zogenaamde berengeur in het vlees te voorkomen. Het Nieuw Gemengd Bedrijf wil de varkens op een lichter gewicht laten slachten, waardoor de berengeur wordt voorkomen en de kwaliteit van het vlees verbetert.
Knippen en vijlen tandjes biggen overbodig
Zowel in de intensieve als in de biologische varkenshouderij worden tandjes geknipt of gevijld om uierbeschadiging te voorkomen bij zeugen met een tekort aan melk. Het Nieuw Gemengd Bedrijf legt in zijn plannen een zwaar accent op de juiste verzorging en voeding van de varkens. Is deze vorm van dierenwelzijn gewaarborgd, dan geeft de zeug altijd voldoende melk en zijn haar pas geboren biggen rustig bij het drinken en is het knippen en vijlen van de tandjes overbodig. Overigens wordt het knippen van tandjes bij biggen volgend jaar bij wet verboden.
Over het Nieuw Gemengd Bedrijf
Het Nieuw Gemengd Bedrijf is een initiatief van drie ondernemers die in het Landbouwontwikkelingsgebied in de gemeente Horst aan de Maas in Noord-Limburg hun bedrijven zodanig willen combineren dat een 'Nieuw Gemengd Bedrijf' ontstaat. Het gaat om een varkensbedrijf, een kippenbedrijf met eigen slachterij en een bedrijf om de reststromen van veehouderijen te verwerken tot bruikbare producten zoals warmte, energie en compost. De basisgedachte van het Nieuw Gemengd Bedrijf is dat ondernemers zich verantwoordelijk achten voor een goede zorg voor mens, dier en milieu en deze zorg met een innovatieve en vooral duurzame aanpak willen realiseren. Dit bedrijf moet in 2010 van start gaan.
Noot voor de pers±
Contactpersoon voor de pers:
PR-bureau Monogram Communication Strategies (MCS) BV - Perlita Fränkel
025 56 28 208 - 06 546 85 192 -