Minister Keulen betreurt afspringen onderhandelingen tussen vakbonden en lokale en provinciale besturen Minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen heeft akte genomen van de aangekondigde stakingsacties bij de lokale besturen. De drie representatieve vakorganisaties (ACV-OD, ACOD en VSOA) hebben vandaag een stakingsaanzegging ingediend voor onbepaalde duur. Dit uit onvrede met de lopende onderhandelingen betreffende het sectoraal akkoord 2008-2009 voor de circa 150.000 personeelsleden van de lokale en provinciale besturen.

Vlaamse Regering bemiddelt tussen besturen en vakbonden Sedert februari wordt er onder voorzitterschap van de Vlaamse Regering op een constructieve manier onderhandeld in het bevoegde sectorcomité C1 tussen de 3 vakbonden enerzijds en de werkgevers (VVSG, VVP) anderzijds over een nieuw sectoraal akkoord. De Vlaamse Regering treedt hier op als bemiddelaar tussen VVSG en VVP (de werkgevers) en de vakbonden van het personeel van de lokale en provinciale besturen. VVSG en VVP hebben vanaf de start van de onderhandelingen duidelijk gemaakt dat de budgettaire ruimte beperkt is. Minister Keulen betreurt het afspringen van de lopende onderhandelingen: "We hebben toch getracht binnen de beperkte budgettaire ruimte maatregelen te voorzien die de koopkracht van de personeelsleden zouden versterken en hoopten daarover een compromis te kunnen bereiken. Ik betreur dan ook het feit dat de onderhandelingen nu afgesprongen zijn."


3,5% loonsverhoging: vergaande financiële gevolgen voor besturen Minister Keulen wijst er verder op dat de door de vakbonden gevraagde salarisverhoging met minstens 3,5% zware financiële gevolgen zal hebben voor de lokale en provinciale besturen. Het is immers nu reeds zo dat bijna 50% van de werkingskosten van lokale besturen en provincies besteed wordt aan de betaling van wedden en vergoedingen. Elke substantiële verhoging van de salarissen heeft dan ook aanzienlijke gevolgen voor de middelen die de besturen aan andere maatregelen kunnen spenderen. Verder toont ook het Jaarbeeld 2007 aan dat de globale personeelskosten de afgelopen jaren reeds aanzienlijk zijn gestegen. Minister Keulen: "De gevraagde salarisverhoging met 3,5% betekent een minimale globale jaarlijkse meerkost van 135.235.515,38 euro; dit is een procentuele verhoging van de totale personeelskost van de lokale en provinciale besturen met 3,41%. Deze meerkost zal moeten betaald worden door de burger/inwoner van de gemeenten en provincies."

Lokaal Pact: geen belastingverhoging
Minister Keulen: "Het lijkt mij verder moeilijk denkbaar dat alle gemeenten dit zullen kunnen betalen zonder dat zij hun lokale belastingen verhogen. In deze wil ik toch wijzen op het lokaal pact dat de Vlaamse Regering onlangs heeft afgesloten om de gemeenten juist terug meer financiële ademruimte te bieden. In 2008 zal de Vlaamse Regering zo overgaan tot de overname van uitstaande leningschulden van gemeenten en/of OCMW's voor een maximaal bedrag van 612 miljoen euro. Maar gemeenten mogen in dat kader hun belastingen in 2009 niet verhogen."

Minister Keulen blijft gaan voor sectoraal akkoord door overleg Minister Keulen blijft toch hopen door overleg tot een oplossing te komen. Hij roept alle betrokken partijen (de vakorganisaties als vertegenwoordigers van het personeel en VVSG, VVP als vertegenwoordigers van de besturen) dan ook op zich constructief op te stellen. Minister Keulen van zijn kant zal zich blijven inzetten om te bemiddelen tussen beide betrokken partijen, om zo alsnog een sectoraal akkoord te kunnen afsluiten.
Minister Keulen: "Het personeel is het meest waardevolle element van een organisatie. We hebben goede mensen in de lokale en provinciale besturen. Ze verdienen het om goed verloond te worden. Maar de financiële eisen moeten redelijk zijn en mogen de gemeentefinanciën niet uit evenwicht brengen."
Verder wijst de minister erop dat de dienstverlening aan de burger niet in het gedrang mag komen.