Persbericht Verkenningen
21 mei 2008
----------
De NMO houdt met journaliste Tjitske Lingsma haar kroniek over de Molukken tegen het licht
Hoe religieus is dat religieuze conflict op de Molukken eigenlijk?
In april publiceerde de journaliste Tjitske Lingsma haar boek Het verdriet van Ambon. Een geschiedenis van de Molukken. Hierin beschrijft Lingsma, die de Molukse archipel al sinds 2000 regelmatig bezoekt, de bloedige burgeroorlog die in 1999 tussen moslims en christenen uitbrak. Inmiddels is er een broze vrede bereikt. Maar hoeveel kans maakt een verzoening zolang beide partijen de openlijke confrontatie uit de weg blijven gaan? Lingsma laat zien hoe het conflict uiteindelijk iedereen meesleurt in de rol van dader. De pijn van de strijd is voelbaar tot in Nederland. Niet toevallig natuurlijk, het zaadje van deze burgerstrijd is geplant in de koloniale fase. Welke oorzaken liggen verborgen achter dit conflict. Wordt het niet te snel weggezet als 'religieus conflict'? Welke partijen hebben belang bij het in stand houden van de strijd? Moet de lezer genoegen nemen met de conclusie dat het een kwestie is van 'waar twee kijven, twee schuld'?
In Verkenningen ook aandacht voor een andere 'vergeten' oorlog: Guido Spring spreekt met Jan Banning. 60 jaar na dato fotografeerde Banning de dwangarbeiders - Aziatische en Europese - die onder de Japanse bezetting gedwongen zijn spoorlijnen aan te leggen in Birma en op Sumatra. De foto's Sporen van Oorlog zijn nu te zien in het museum Nusantara.
Sinds enkele jaren is de combinatie van cartoons en moslim hot; in de studio vertelt Berbercartoonist Abttoy aan presentator Hasan Evrengün welke boodschap hij in petto heeft voor (moslim)extremisten.
Verkenningen
Uitzending: donderdag 22 mei 2008 van 22.00 tot 23.00 uur op Radio 5
Na de uitzending blijvend beschikbaar via onze website nmo.nl
Nederlandse Moslim Omroep