Inspectie voor de Gezondheidszorg


IGZ heft verscherpt toezicht MiraTes op.

Na ruim een jaar heft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het verscherpt toezicht op de firma MiraTes op. MiraTes heeft besloten de activiteiten van haar Europese tak te staken en haar activiteiten vanuit China voort te zetten. MiraTes stond onder verscherpt toezicht wegens het niet afdoende functioneren van een systeem van kwaliteitsborging, het niet op orde hebben van de dossiers van hun CE-gemarkeerde zelftests en de verkoop van niet CE-gemarkeerde zelftests. Naast deze tests verkoopt MiraTes zelftests, waarmee onder meer op zwangerschap, cholesterol en bloed in ontlasting, dat mogelijk kan wijzen op poliepen en darmkanker, getest kan worden.

De reden waarom de inspectie aandacht heeft voor dit soort tests is dat in algemene zin (zelf)tests een zogenaamd vals negatieve of vals positieve uitslag kunnen geven. Het ten onrechte geruststellen kan een gezondheidsrisico met zich meebrengen. Bij een test in de thuissituatie ontbreekt het bredere medische kader, waarbij een arts de uitslag van de test plaatst in het totaalbeeld dat hij/zij van de patiënt heeft. Het risico bestaat dan dat de aandoening niet tijdig behandeld wordt. In geval van een overdraagbare aandoening kan er ook een risico voor de omgeving van de betrokkene bestaan. Daarnaast kan men zich ook onterecht zorgen maken bij een uitslag, als de aandoening in werkelijkheid helemaal niet aanwezig is. Daarom moeten tests aan strenge eisen voldoen en geschikt zijn om gebruikt te worden in de thuissituatie. Voor sommige tests, zoals die op HIV, worden extra eisen gesteld aan de verkoop en medische begeleiding.

Na het instellen van het verscherpt toezicht is MiraTes op de goede weg met het verbeteren van de dossiers en het verder implementeren van het kwaliteitssysteem. IGZ heeft bij het laatste bezoek nog wel punten gevonden die voor verbetering vatbaar zijn. Inmiddels heeft het bedrijf echter zelf besloten de Europese bedrijfsactiviteiten af te stoten. Het bedrijf zet de verkoop van diagnostische zelftests (zonder CE-markering) vanuit Azië voort.

Niet CE-gemarkeerde tests voldoen niet aan de Europese en nationale regelgeving en mogen dus niet verkocht worden in Nederland, omdat de veiligheid en effectiviteit niet gewaarborgd zijn. MiraTes is er op gewezen dat het op de Europese markt brengen van niet CE-gemarkeerde tests (bijvoorbeeld via Internet) verboden is en het ook niet is toegestaan tests met CE-markering in Europa in de handel te brengen, zonder dat er een binnen Europa gevestigde gemachtigde is aangewezen.

Als IGZ constateert dat een test vanuit een niet-Europees land in Nederland en de rest van Europa in de handel wordt gebracht zonder aan de regels te voldoen, kan IGZ daar tegen optreden. De fabrikant valt dan weliswaar buiten het handhavingregiem van IGZ, maar aangezien er sprake is van een op Europa gerichte verkoop, kan IGZ dit onder meer voorleggen aan de Europese Commissie en/of zusterorganisaties in andere lidstaten.

Toename verkoop medische (zelfzorg)producten
IGZ constateert een toename van de verkoop, al dan niet via Internet, van medisch gerelateerde producten. China is een van de grootste leveranciers. IGZ maakt zich zorgen over de betrouwbaarheid van sommige van deze producten, omdat het onbekend is of zij aan de Europese regelgeving voldoen. Zo kan het voorkomen dat geneesmiddelen teveel of te weinig werkzame stof bevatten of dat een product niet veilig is.

Zeker bij zelftests voor ernstige aandoeningen als hiv en kanker, waarbij geen medische begeleiding is, kan een zogenaamde vals negatieve of vals positieve uitslag een gezondheidsrisico opleveren. Als zelftests voldoen aan de Europese eisen, dan zijn ze voorzien van een CE merkteken met viercijferige code van de betrokken Europese instantie die het product beoordeeld heeft en staat er adres op van een binnen Europa gevestigde fabrikant of gemachtigde.

De Gezondheidsraad en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg publiceerden in 2007 de rapporten `Screening: tussen hoop en hype' en `Screening, de rol van de overheid' waarin vragen gesteld worden bij het nut en betrouwbaarheid van een groot aantal zelftests. Daarnaast pleit de RVZ voor een objectieve publieksvoorlichting. De inspectie wil hieraan een actieve bijdrage leveren.