Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


21 mei 2008

Regio Maasland gaat met PKVW aan de slag

Vier gemeenten in de regio Maasland gaan het Politiekeurmerk Veilig Wonen nog dit jaar invoeren. Dat maakte districtschef Roel Willekens bekend naar aanleiding van de woninginbraakcijfers in het politiejaarverslag 2007.

In het jaarverslag staat dat het aantal woninginbraken in het hele district Maasland vorig jaar met 44 is gestegen naar 684 ten opzichte van 2006. Willekens meldt in het Brabants Dagblad dat je die cijfers wel in het juiste perspectief moet zien: "Elke inbraak is er een te veel. Maar hier is geen sprake van een spectaculaire stijging. De cijfers van de laatste maanden van dit jaar laten juist weer een sterk dalende lijn zien van het aantal woninginbraken. En dat heeft er alles mee te maken welke van de 25 veelplegers die wij als politie in het vizier houden er weer op vrije voeten zijn. In de vierde week van januari hebben wij bijvoorbeeld een 42-jarige veelpleger aangehouden in de Ruwaard en toen zag je in de wijk het aantal woninginbraken weer dalen van acht à negen naar een tot nul per week."

Hoewel er dan geen sprake is van een enorme stijging van het aantal woninginbraken, zegt Willekens als politie heel blij te zijn met herinvoering van het project Keurmerk Veilig Wonen. Via dat project krijgen mensen bij wie is ingebroken een informatiepakket en een bezoek van een adviseur die gratis advies geeft over de inbraakgevoeligheid van het huis.

Deze adviseurs werden tot 2005 aangestuurd vanuit de politie. Bedoeling was dat gemeenten het project toen zouden overnemen, maar dat is niet gebeurd. Ook omdat het aantal woninginbraken in de regio Maasland enorm was gedaald, van zo'n dertienhonderd in 1994 tot vijfhonderd in 2005, besloten de gemeenten destijds niet door te gaan met het project. Mensen bij wie was ingebroken werden voortaan voor het Keurmerkadvies doorverwezen naar particuliere bureaus. Nu is afgesproken in de Driehoek van justitie, politie en burgemeesters dat de gemeenten de regierol gaan voeren over het project. De politie levert de gegevens aan en richt zich op het vangen van de inbrekers.

Die gezamenlijke aanpak heeft de afgelopen jaren wel gewerkt voor het aantal fietsdiefstallen. Die daalden door de realisatie van extra en gratis stallingen door de gemeente en het oppakken van helers door de politie spectaculair van 1.315 in 2003 naar 875 vorig jaar.