VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 22 mei

2008/043/EK

Voorschrijven antibiotica bij Intensive Care patiënten kan veel beter

Continue toediening of hogere dosering van antibiotica kan de bestrijding van infecties bij Intensive Care patiënten verbeteren. Bovendien blijkt continue dosering van antibiotica ook economisch gezien voordeliger. Dit blijkt uit onderzoek van intensivist Arthur van Zanten. Hij promoveert op 23 mei aan VU medisch centrum.

Bij Intensive Care patiënten komen infecties, bijvoorbeeld in longen en neusbijholtes, vaak voor. Door de kwetsbaarheid van deze patiëntengroep kan een infectie ernstige gevolgen hebben. Een snelle diagnose en vroeg begin met antibiotica is essentieel voor de genezing van de patiënt. Bij een veel gebruikte groep betalactam antibiotica (waaronder cefotaxime) blijkt dat continue toediening van het antibioticum (AB) via een pomp optimaal resultaat geeft in het bestrijden van de infectie. Ook de kans op resistentie is kleiner door de continue aanwezigheid van het medicament in het bloed.

Opvallend is verder dat bij continue toediening minder AB kan worden gebruikt. Dit blijkt ook economisch gunstig: de medicatiekosten verminderen en de personele kosten zijn bij continue toediening met een perfusorpomp lager dan in het gebruikelijke korte AB infuus. Bij het evalueren van antibioticakosten zou dan ook met de totale kosten van geneesmiddel en toedieningkosten rekening moeten worden gehouden.

Een ander veel gebruikt AB op de Intensive Care, ciprofloxacine, wordt frequent te laag gedoseerd. Het advies is dan ook om bij gebruik van Ciproxin vaker antibioticaspiegels te meten en hogere doseringen toe te passen. Niet alleen om de infectie effectief te bestrijden, maar ook om resistentie te voorkomen.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Edith Krab (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (