Dolfinarium

Vanaf 5:00 in de ochtend begonnen de weeën. Daarna verscheen al snel een stukje van de staart.
Even voor achten werd de kleine geboren. Moeder en kind maken het goed.
Beschuit met muisjes!

Het Dolfinarium heeft er een bewoner bij! Afgelopen nacht is Finagain bevallen van een jong. Moeder en jong maken het goed. Het publiek kan het jong het nieuwe baby dolfijntje al wel zien, maar wordt op afstand gehouden om zo min mogelijk overlast te veroorzaken.

Een jongetje of een meisje?
Dat is bij dolfijnen moeilijk te zien, want direct na de geboorte zoekt het jong de veiligheid op van de moeder. Die zorgt er op haar beurt weer voor dat de kleine zoveel mogelijk wordt afgeschermd van nieuwsgierige blikken. De trainers hebben het geslacht dan ook nog niet kunnen bepalen.

Waar kan ik het jong zien?
Moeder en jong zwemmen in de Winterbaai, onderdeel van de Odiezee. Omdat jonge dieren erg kwetsbaar zijn worden gasten nog op afstand gehouden. In het Odiezeecafé zijn de dieren vanachter de glaswand te zien. Wel wordt in deze vroege kraamtijd gevraagd om niet te flitsen en niet te hard te praten. Dolfijnen kunnen ons namelijk prima zien en verstaan in de onderwaterruimte. Zodra de kleine een beetje gewend is worden de omheiningen verwijderd.

Hoe gaat het jong heten?
Dat wordt door middel van een prijsvraag bepaald. Stuur een leuke naam naar mijnnaam@dolfinarium.nl en wie weet mag jij de naam binnenkort zelf komen onthullen.

Hoe wordt een dolfijn geboren?
De geboorte bij dolfijnen is andersom dan bij andere zoogdieren het geval is. Eerst de staart, als laatste het hoofd. Er is altijd een dierenarts aanwezig die alles goed in de gaten houdt.

Kwetsbare periode
De eerste periode na de bevalling blijft bij dolfijnen erg spannend. Het is belangrijk dat de moeder haar jong beschermt en dat het jong regelmatig zoogt. Het jong heeft net na de bevalling zelf weinig tot geen weerstand. Hij bouwt deze weerstand steeds verder op doordat hij steeds meer afweerstoffen binnenkrijgt via de moedermelk en wordt zo elke dag sterker. Het is, na een geboorte, afwachten hoe de moeder het jong beschermt en hoe de andere dieren gaan reageren. Als er tijdens deze eerste periode iets gebeurt dan is het niet makkelijk in te grijpen. We zien dat het jong, naarmate het ouder wordt, steeds sterker en zelfstandiger wordt en vaker "op onderzoek" uit gaat. Na een aantal dagen zal de moeder voorzichtig toelaten dat andere dieren dichterbij komen. Op den duur zullen andere dieren het jong in de slipstream mogen meenemen, dit noemen we de "Tante-functie". Hoe dit proces verloopt verschilt per dier.

Direct na de geboorte moet het kalf veel dingen tegelijkertijd doen: ademhalen, leren zwemmen, de moeder herkennen, en nog veel meer. Er zijn altijd veel trainers aanwezig tijdens de bevalling. Zij staan langs de randen van het bassin om te voorkomen dat het jonge dier zomaar tegen de kant aan zwemt bijvoorbeeld.