GroenLinks in de Europese Unie

Prioriteiten Straatsburgweek 19 - 22 mei 2008

Dinsdag

Europese Commissie moet homo´s beter beschermen tegen discriminatie Het Europees Parlement beoordeelt de omzetting van twee anti-discriminatierichtlijnen uit 2000 in nationale wetgeving (initiatiefrapport Lynne). Kathalijne Buitenweg was destijds rapporteur van één van deze richtlijnen over gelijke behandeling ongeacht ras en etnische afkomst. Hierin werd discriminatie verboden zowel op de arbeidsmarkt als daarbuiten. De richtlijn die gelijke behandeling garanderen ongeacht handicap, seksuele oriëntatie, religie en leeftijd is helaas beperkt gebleven tot de arbeidsmarkt. Al jaren strijdt het EP voor een opwaardering van deze richtlijn, zodat ook discriminatie bij het aanbieden van goederen en diensten wordt aangepakt. Bijvoorbeeld bij het huren van een huis. De voorzitter van de Europese Commissie Barroso heeft dit ook beloofd aan het begin van zijn mandaat. Nu lijkt hij daarop terug te komen, en gehandicapten wel, maar homoseksuelen niet méér bescherming te willen bieden. Naar verwachting zal het EP de Europese Commissie oproepen om geen hiërarchie in discriminatiegronden aan te brengen. Op dinsdag heeft Buitenweg samen met fractievoorzitter van de Groenen, Dany Cohn Bendit, een indringend gesprek met Barroso om hem nogmaals op zijn eerdere belofte te wijzen.

Herziening Europees landbouwbeleid, verklaring Europese Commissie De Europese Commissie presenteert op dinsdag haar plannen om het landbouwbeleid te versimpelen en aan te passen aan nieuwe milieu- en marktuitdagingen. Kathalijne Buitenweg was rapporteur namens de milieucommissie over deze zogehete "Health Check". Buitenweg verwacht dat de Europese Commissie langzaam maar gestaag meer geld ter beschikking gaat stellen voor plattelandsontwikkeling en minder voor traditionele landbouwmiddelen zoals prijssubsidies. Dat zijn verbeteringen. Helaas leveren deze ´pleisters´samen nog geen toekomstgericht landbouwbeleid op. De milieu-uitdagingen, zoals klimaatverandering, biodiversiteit en watertekorten, worden vrijwel genegeerd.

Toekomstig maritiem EU-beleid, rapport Piecyk
Het Europees Parlement debatteert over beleidsmaatregelen die een balans moeten brengen tussen de groei van de Europese economie en het duurzame gebruik van oceanen en zeeën. Het beleid komt voort uit het Groenboek Maritiem beleid van de Europese Commissie uit 2006. Volgens Joost Lagendijk is het de hoogste tijd voor een echt geïntegreerd maritiem beleid waarbij niet alleen het potentieel voor economische groei en werkgelegenheid wordt aangesproken, maar ook de bescherming van het mariene milieu wordt versterkt. Verder vindt Lagendijk dat het plan nu nog te weinig concrete maatregelen bevat en te weinig ingaat op de uitdagingen van klimaatverandering. Zoals bijvoorbeeld maatregelen in verband met de zeespiegelstijging. Wel is hij positief over het idee om prijzen uit te reiken aan voorbeeldige maritieme gebieden. Dit om positieve voorbeelden uit de praktijk te bevorderen en de ontwikkelingen voor een duurzaam maritiem beleid te stimuleren.

Woensdag

Voortgang in Turkije, rapport Oomen-Ruijten
Het Europees Parlement stemt over het jaarlijkse voortgangsrapport over de toetredingsonderhandelingen die de EU met Turkije voert. Joost Lagendijk is redelijk positief over het rapport. Hij heeft namens de Groenen wel verschillende wijzigingsvoorstellen ingediend. Bijvoorbeeld over artikel 301 in het Turkse wetboek van strafrecht dat de belediging van het vage begrip ´Turkse identiteit´ strafbaar stelt. Maar ook over het politiegeweld tijdens de één meiviering in Turkije. Een ander voorstel van Lagendijk verzoekt het Turkse parlement de wetgeving op één lijn te brengen met de Europese standaarden voor het verbieden van politieke partijen. In Turkije is het verbieden van partijen heel gangbaar: twee van de vier in het parlement vertegenwoordigde partijen worden momenteel in hun bestaan bedreigd door rechtzaken.

Donderdag

Stijgende voedselprijzen in de EU en ontwikkelingslanden Het Europees Parlement stemt over een resolutie over de stijgende voedselprijzen in de EU en ontwikkelingslanden. Wereldwijd lijden meer dan 826 miljoen mensen honger, terwijl er vorig jaar een recordopbrengst van 2,1 miljard ton graan was. Dat is zo´n 5% meer dan het jaar daarvoor. Toch nemen de voedseltekorten wereldwijd toe. Rara, hoe kan dat? Voedsel is oneerlijk verdeeld in de wereld. Als er niet snel iets gebeurd zullen de stijgende voedselprijzen ervoor zorgen dat daar nog eens miljoenen mensen met honger bijkomen. Kathalijne Buitenweg vindt dat een schande. Volgens haar is de toenemende vleesconsumptie een belangrijke oorzaak van voedseltekorten in ontwikkelingslanden. Voor de productie van een kilo vlees is tot wel acht kilo graan nodig. Buitenweg pleit er daarom voor dat we allemaal overwegen om minder vlees te eten. Toegang tot voedsel is een recht, ook voor mensen in ontwikkelingslanden.

Onderhandelingen tussen de EU en VS over visavrij reizen Het Europees Parlement stemt over een voorstel om collectief afspraken te maken met de VS voor de 12 lidstaten die nog steeds een visaverplichting hebben. Mensen uit voornamelijk Oost-Europese landen die in 2004 en 2007 toetraden tot de EU hebben in tegenstelling tot de West-Europeanen nog altijd een visum nodig als ze naar Amerika willen reizen. Volgens Kathalijne Buitenweg is het noodzakelijk om een gezamenlijk akkoord te tekenen, omdat lidstaten anders het gevaar lopen om uit elkaar gespeeld te worden en extra voorwaarden van de VS moeten accepteren. Tsjechië heeft dat zeer waarschijnlijk al gedaan. Volgens haar mag het niet gebeuren dat de Amerikanen in ruil voor het afschaffen van visa nog meer toegang krijgen tot persoonsgegevens van Europese burgers dan nu al het geval is.




GroenLinks in de Europese Unie