Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam

Persuitnodiging

Amsterdam, 15 mei 2008

AMC opent Spoedeisende Hulp voor vrouwen en zwangeren

Speciaal voor vrouwen met acute gynaecologische klachten en voor zwangeren opent de afdeling Verloskunde / Gynaecologie van het AMC een spoedeisende hulppost. Op dit centrale punt zijn gespecialiseerde hulpverleners aanwezig voor vrouwen met bijvoorbeeld een mogelijke miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap, acute buikpijn of hevig vaginaal bloedverlies. Op woensdag 21 mei verricht Khadija Arib, lid van de Tweede-Kamerfractie van de PvdA, de officiële opening van deze patiëntenunit.

De Spoedeisende Hulp Vrouwenziekten (SEHV) is speciaal bestemd voor vrouwen die binnen 24 uur een arts moeten zien. De post is 7 dagen per week, 24 uur per dag bemensd, een voor Nederland unieke situatie. Vrouwen in de eerste helft van hun zwangerschap kunnen terecht op de Jonge Zwangerschapsunit (JZU), een onderdeel van de SEHV. Naar verwachting zullen er jaarlijks drieduizend patiënten naar de SEHV/JZU worden verwezen. Tot voor kort werden de vrouwen met acute klachten geholpen op verschillende lokaties, zoals de Spoedeisende Hulp, de polikliniek Gynaecologie, of de afdeling Verloskunde. Het concentreren van de zorg binnen één unit komt de kwaliteit ten goede. Zo zal de wachttijd korter worden. Bovendien is het door de fulltime aanwezige gespecialiseerde hulp beter mogelijk om bijvoorbeeld een buitenbaarmoederlijke zwangerschap in een vroeg stadium te diagnosticeren. Deze levensbedreigende aandoening is in de beginfase vaak nog moeilijk te herkennen maar juist dan is behandeling met medicijnen nog mogelijk. Als de klachten verergeren is meestal een operatie nodig.

Ongeveer 15 procent van alle zwangerschappen eindigt in een miskraam. 'Vooral voor vrouwen die al vaker een miskraam hebben gehad, is continuïteit van zorg prettig', zegt dr. Mariette Goddijn, één van de initiatiefnemers van de Jonge Zwangerschapsunit. Zij coördineert een onderzoek naar het effect van bloedverdunners om een miskraam of vruchtdood gedurende de zwangerschap te voorkomen bij vrouwen die herhaalde miskramen hebben gehad. Aan de SEHV/JZU is ook ander wetenschappelijk onderzoek gekoppeld. Zo loopt er onder leiding van dr. Petra Hajenius een grote vergelijkende studie naar twee verschillende operatietechnieken om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te behandelen. Binnenkort start een onderzoek naar behandelmethoden van acute ontstekingen van de vulva en vagina dat wordt geleid door dr. Pim Ankum.

Tijdens de openingsbijeenkomst bespreekt dr. Petra Hajenius, chef de clinique Verloskunde, de problematiek van de patiënten die op SEHV/JZU komen. Om 17.00 uur verricht Khadija Arib de officiële opening. Zij houdt zich in de Kamer vooral bezig met gezondheidszorg en justitie en pleit al jarenlang voor een betere zorg rondom zwangerschap en geboorte.


Noot voor de redactie (