Time : 09:30:00
Date : 21 May 2008
Sender Name: Intrum Justitia

Betalingsrisico in België stabiliseert op een verontrustend niveau

Overheidsinstanties en consumenten vormen grootste groep wanbetalers


*Betalingsrisico in België hoog: 2.4% van alle rekeningen wordt niet betaald

*42.6% van alle rekeningen wordt niet binnen de betalingstermijn betaald

*Bedrijfsleven dient zich dringend zorgen te maken rond wanbetalers
*Europese bedrijven lopen eind 2007 300 miljard euro mis; België 7.7 miljard euro

Gent, 21 mei 2008 - 42.6% van alle uitstaande vorderingen wordt in België niet volgens de overeengekomen termijnen betaald. 2.4% van alle rekeningen wordt zelfs niet betaald. Het betalingsverlies en de betalingsrisico's zijn ten opzichte van vorig jaar gestabiliseerd maar op een verontrustend hoog niveau. België staat in de European Payment Index op een 17de plaats (op 27 landen). Portugal, Griekenland en Cyprus scoren het slechtst wat wanbetalers betreft. Scandinavische landen scoren het best. In totaal verliest het Europese bedrijfsleven 300 miljard euro door niet betaalde rekeningen
- dit is bijna evenveel als het bruto binnenlands product van België! Het gaat hier om een recordbedrag. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de European Payment Index, een jaarlijkse studie uitgevoerd door Intrum Justitia, marktleider op het gebied van debiteurenbeheer. De studie bestaat uit een enquête die afgenomen wordt bij duizenden bedrijven in 27 Europese landen (schriftelijk en telefonisch).

België: stabilisatie van betalingsrisico op verontrustend hoog niveau Net zoals in 2007 blijft België slecht scoren in de European Payment Index: ons land bevindt zich op de 17de plaats met een score van 154 voor het betalingsrisico (op een totaal van 27 landen). Deze score houdt in dat er dringend maatregelen genomen dienen te worden. Idealiter haalt een land een score van 100, wat betekent dat het geen enkel betalingsrisico kent.

Gemiddeld betalen klanten begin 2008 hun rekening pas na 52 dagen. Uit het onderzoek van Intrum Justitia blijkt dat zakelijke transacties het snelst betaald worden. Consumenten en overheidsinstanties vormen in ons land de grootste wanbetalers. Consumenten betalen gemiddeld 6 dagen te laat, overheidsinstanties gemiddeld 26 dagen. In België worden 2.4% van alle openstaande rekeningen niet betaald, wat ver boven het Europese gemiddelde betalingsverlies ligt (2%). Het
verlies op consumententransacties is het hoogst (3.1%), terwijl het verlies op zakelijke transacties 1.9% bedraagt. In 2007 verloor het Belgische bedrijfsleven door wanbetalers in totaal 7.7 miljard euro.

Lakse houding bedrijven vormt een risico
Intrum Justitia vreest dat het debiteurenverlies nog zal stijgen door de kredietcrisis en de hoge voedsel- en olieprijzen. Michael Wolf, voorzitter en CEO van Intrum Justitia AB, noemt deze tendens verontrustend: "Het slechte betaalgedrag heeft een sterk vertragend effect op de ontwikkeling van de Europese economie. De laksheid van de bedrijven zelf, als het gaat over het betaald krijgen van openstaande facturen, ligt aan de basis van deze ontwikkeling. Veel bedrijven zijn op dit ogenblik verblind door de goede economische resultaten die ze halen. Wat bedrijven zich niet realiseren is dat deze positieve economische resultaten het verlies dat men kent door wanbetalers verdoezelen. De gevolgen van de kredietcrisis, de hoge voedsel- en olieprijzen, de vergrijzing en de werkloosheid zullen zich pas later sterker manifesteren en het bedrag aan openstaande rekeningen verder doen stijgen."

Europese trend verontrustend
De globale resultaten van het onderzoek wijzen op een verontrustende evolutie. Zo steeg het Europese uitstel van betaling van 16 dagen in 2007 naar 17 dagen begin 2008, het hoogste cijfer ooit. Gemiddeld worden rekeningen 55 dagen te laat betaald en bedraagt het betalingsverlies 2% (ten opzichte van 1.9% in 2007). De slechtste betalers zijn overheidsinstanties (65 dagen), gevolgd door B-2-B-betalingen (55 dagen) en consumenten (40 dagen). Vooral Zuid-Europese landen kampen met een hoog betalingsrisico. De Belgische buurlanden kennen een gemiddelde score. In Duitsland daalt het betalingsrisico lichtjes, terwijl Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een lichte stijging waarnemen. In Scandinavische landen blijft slechts 1% van alle rekeningen onbetaald en worden drie op vier rekeningen binnen de betalingstermijn ingelost.

Maatregelen meer dan noodzakelijk
Ondanks deze negatieve tendenzen, zien de meeste bedrijven wanbetalers niet als een probleem: maar liefst 10% van alle Belgische bedrijven ziet zijn voortbestaan bedreigd door wanbetalers, 48% vreest voor inkomensverlies. 51% geeft aan geen enkel liquiditeitsprobleem te zien door te late of niet-betalingen. Intrum Justitia pleit echter voor dringende maatregelen, zoals een consequent, strak en helder kredietbeleid; voortdurende controle van het factureringsadres; grondige analyse van mogelijke risico's; consistente en routineuze credit checks; snelle herinneringen en een snel contact met schuldenaars.

Daarbij aansluitend is er grote nood aan een duidelijke regelgeving betreffende wanbetalers. Guy Colpaert, Gedelegeerd Bestuurder, benadrukt ook de voorbeeldrol die overheidsinstanties op zich zouden moeten nemen: "Slecht betaalbedrag strookt absoluut niet met goed beheer. Grote bedrijven en overheidsinstanties vormen een voorbeeld voor kleinere bedrijven en consumenten. Als zij hun voorbeeldrol niet vervullen, dan zal de individuele consument niet geneigd zijn om zijn rekeningen binnen de betalingstermijn in te lossen. Hierdoor komt men al snel in een vicieuze cirkel terecht en dit heeft nefaste gevolgen voor de Europese en Belgische economie".

Over Intrum Justitia
Intrum Justitia is Europa's toonaangevende Credit Management Services (CMS) groep. Intrum Justitia realiseerde in 2007 een omzet van 348.8 miljoen euro en stelt 3.100 mensen tewerk in 24 markten. Intrum Justitia streeft er naar om de cashflow en de langetermijn rentabiliteit van haar opdrachtgevers meetbaar te verbeteren door het aanbieden van hoge kwaliteit in de relatie met zowel klanten als debiteuren in elke lokale markt. De groep biedt een breed gamma van diensten aan voor het beheer van particuliere en commerciële vorderingen. Intrum Justitia AB staat genoteerd op de OMX Nordic Exchange in Stockholm, Mid Cap list. Voor alle bijkomende informatie: www.intrum.com

Voor alle bijkomende informatie
Voor meer informatie of het volledige onderzoek kunt u contact opnemen met Veerle Van Mierlo / Guy Colpaert - Intrum Justitia - Tel. 09/218 90 94 - 0472/92 02 29 of v.vanmierlo@intrum.com

URL: http://www.intrum.be http://www.europeanpayment.com

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR