Gemeente Utrecht


2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
45


Vragen van de heer A. Essousi


(ingekomen 17 april 2008
en antwoorden door het college verzonden op 21 mei 2008)

Vorige maand zijn medewerkers van woningcorporatie Bo-Ex tijdens hun werkzaamheden in de wijk Hoograven met stenen bekogeld door een groep jongeren. Toen de woningcorporatie hiervan aangifte wilde doen bij de politie kreeg zij te horen dat bekogeling met stenen geen strafbaar feit is en dat de aangifte niet in behandeling werd genomen. Via omwegen en na lang aandringen kon er uiteindelijk toch wel aangifte worden gedaan. De PvdA vindt het belangrijk dat alle burgers aangifte kunnen doen en vindt bovenstaande situatie zorgwekkend. Daarbij is het risico levensgroot aanwezig dat door dit soort incidenten de aangiftebereidheid van burgers verder daalt.

Dit brengt PvdA tot de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van bovenstaand incident met Bo-Ex medewerkers in Hoograven?

Het college was op de hoogte van genoemd incident, begin maart, met Bo-Ex medewerkers in Hoograven. Er is op 2 maart een ruit vernield van het BOEX-kantoor aan de Ijsselsteinlaan. Later in de week zijn medewerkers BOEX gekomen om het te repareren. Op dat moment zijn zij bekogeld door kleine jongeren. Zij hebben daar echter op dat moment geen melding van gemaakt bij de politie. De politie heeft daar dus een tijd lang geen weet van gehad. Wel heeft op 8 maart een andere medewerker aangifte gedaan van vernieling van een ruit.

2. Is het college met de PvdA-fractie van mening dat het moeilijk voorstelbaar is dat het bekogelen van iemand met stenen geen strafbaar feit zou zijn?


Het college is het eens met de constering van de PvdA-fractie dat het bekogelen van iemand met stenen een strafbaar feit is.

3. Is het college met de PvdA van mening dat de beoordeling van de strafbaarheid van een feit niet bij de politie ligt?


Ja. Of daadwerkelijk sprake is geweest van strafbare handelingen moet blijken uit opsporing en onderzoek Dit laat echter onverlet dat de politie gehouden is aangifte op te nemen van feiten ook al staat niet op voorhand vast dat sprake is geweest van strafbare handelingen.

4. Kan het college aangeven hoe een individuele burger, die wellicht niet de omwegen kent en een minder lange adem heeft, gewaarborgd krijgt dat zijn aangifte wordt opgenomen?


De burger moet ingeval er sprake is van een strafbaar feit altijd aangifte doen ook al is, op grond van een vaag signalement, de dader niet direct te achterhalen. Zie antwoord 3.

5. Op welke manier gaat het college ervoor zorgdragen dat dit soort incidenten (het niet opnemen van een aangifte) in de toekomst voorkomen wordt?


De burgemeester zal hierover met de korpschef spreken.


---- --