Gemeente Hilvarenbeek


Wethouder Hendrikx roept inwoners op afval beter te scheiden

Wethouder Mieke Hendrikx van Openbare werken en milieu doet deze week in haar weblog een oproep aan inwoners om bewuster om te gaan met afval en het afval beter gescheiden aan te bieden. Er wordt op dit moment te veel groente-, fruit- en tuinafval bij het restafval aangeboden. Daardoor wordt het afval in zijn geheel verwerkt als restafval en dat leidt tot hogere kosten.

Drie jaar geleden werd in Hilvarenbeek diftar (geDIFferentieerd TARief) ingevoerd om inwoners te stimuleren zorgvuldiger om te gaan met hun afval en er voor te zorgen dat de afvalberg niet nóg hoger wordt. Inwoners kregen zelf invloed op de hoogte van de nota van de afvalstoffenheffing omdat die afhankelijk werd van het aantal malen dat de afvalcontainer wordt aangeboden voor lediging. Als extra stimulans werd inwoners binnen de bebouwde kom de mogelijkheid geboden het schot in de container tussen de compartimenten voor gft- en restafval te verwijderen. Van inwoners die deze mogelijkheid benutten, wordt verwacht dat ze een andere oplossing zoeken voor hun groenafval bijvoorbeeld door te gaan composteren.
Door bewuster om te gaan met afval kunnen veel mensen de hoeveelheid restafval en daarmee de hoogte van de nota voor afvalstoffenheffing, verminderen. Niet voor niets werd de slogan bij de invoering van diftar: u betaalt niet meer dan u weggooit.

Helaas worden de doelstellingen van diftar maar voor een deel gerealiseerd. De frequentie waarmee inwoners hun afvalcontainer aanbieden voor lediging is weliswaar verlaagd, maar daar staat tegenover dat het afval niet goed wordt gescheiden. Er wordt te veel groente-, fruit- en tuinafval aangeboden bij het restafval waardoor het afval geheel als restafval wordt verwerkt. De kosten voor verwerking van restafval zijn bijna twee maal zo hoog als die voor gft-afval. Hetzelfde geldt voor papier, glas, metaal en kleding. Als deze afvalsoorten bij het restafval worden aangeboden, levert het geen geld op, maar kost het de gemeente (én haar inwoners) geld. Vandaar de oproep van wethouder Hendrikx om bewuster om te gaan met afval en afval beter gescheiden aan te leveren. Via artikelen in de gemeenterubriek en op de gemeentelijke website wordt deze oproep de komende tijd kracht bijgezet.

Wanneer deze oproep niet tot resultaat leidt, dan zal de wethouder aan de Stuurgroep Diftar -bestaande uit vertegenwoordigers van de vijf raadsfracties - voorstellen om controles uit te laten voeren en bij herhaalde overtredingen de betreffende containers te laten staan. Ook kan ze dan de Stuurgroep in overweging geven inwoners te verplichten het tussenschot terug te plaatsen. Wethouder Hendrikx hoopt uiteraard dat deze maatregelen achterwege kunnen blijven.