VVD


21-5-2008

Eerste tien jaar geen bijstand voor migrant

VVD-leider Mark Rutte wil de sociale zekerheid aanpassen aan de toenemende migratiestromen uit Oost-Europa.

"De huidige sociale zekerheid is een paradijs voor de arme migrant uit Oost-Europa. We moeten niet naïef zijn en onze regelingen aanpassen voordat er uitkeringstoerisme ontstaat."

Dit zegt Rutte vandaag in het weekblad Elsevier. Hij wil onder meer dat migranten die vrijwillig naar Nederland komen, de eerste tien jaar geen aanspraak kunnen maken op de bijstand.

Migranten zijn momenteel oververtegenwoordigd in de sociale zekerheid: bijna één op de vier is afhankelijk van een uitkering. Volgens Rutte komt dat omdat onze sociale zekerheid niet is toegesneden op grote migratiestromen. "Onze regelingen gaan uit van verblijf en niet van werk. Daarnaast zijn de uitkeringen, naar maatstaven van Oost-Europese landen gemeten, erg vet. Dat heeft een logische aantrekkingskracht op Polen en Roemenen."

Rutte stelt drie wijzingen in de sociale zekerheid voor. In de eerste plaats wil hij dat vrijwillige migranten de eerste tien jaar geen recht meer hebben op bijstand. "Het is toch vreemd dat een legaal verblijf het enige criterium in ons land is voor het verkrijgen van een bijstandsuitkering. We moeten migranten stimuleren kansen te pakken, hier te komen voor werk, en ze geen gespreid bedje aanbieden."

Het tweede voorstel van Rutte is de werkloosheidsuitkeringen voortaan te baseren op werkelijk betaalde premies. De huidige situatie is dat als een Pool tien jaar in Polen premie heeft betaald voor een inkomen van 300 euro per maand, daarna een jaar in Nederland premie betaalt over een inkomen van 2000 euro per maand, deze persoon een Nederlandse werkeloosheidsuitkering krijgt alsof hij elf jaar 2000 euro heeft verdiend. Rutte: "Dat is zeer onlogisch. Als je dan ook nog bedenkt dat een WW-uitkering in Nederland drie keer hoger ligt dan het modale inkomen in Polen, is het niet zo moeilijk te bedenken dat we ons eigen uitkeringstoerisme aan het creëren zijn." De huidige WW-regeling stamt nog uit de tijd dat de Europese Unie uit zes landen met een vergelijkbaar welvaartsniveau bestond. Die situatie is na de uitbreiding van de EU naar het zuiden en oosten drastisch veranderd. Ons stelsel niet.

Een derde maatregel is het stoppen van het exporteren van de kinderbijslag en kindertoeslag naar landen buiten de EU. Volgens Rutte zijn de risico's op fraude te groot en de uitvoeringskosten te hoog. "Uit onderzoek van de Sociale Verzekeringsbank bleek al dat Marokkanen op behoorlijke schaal onterecht extra kinderbijslag kregen voor kinderen die zogenaamd in Marokko naar het bijzonder onderwijs zouden gaan. Voor het exporteren van de kindertoeslag naar Turkije en Marokko moet jaarlijks 4,5 miljoen euro aan uitvoeringskosten worden opgehoest. Dat is natuurlijk belachelijk. De VVD is voorstander van de kinderbijslag, maar laten we het wel betaalbaar houden."

21 mei 2008

vvdvoorlichting@tweedekamer.nl