Meenemen hond naar buitenland niet zonder gevaar
21/05/2008 12:32
Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren
De vakantie plaatst veel hondeneigenaren voor een dilemma. Nemen we de hond mee of gaat hij naar de oppas of het pension? Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) blijkt dat uiteindelijk meer dan de helft van de hondeneigenaren het dier weleens meeneemt op vakantie. Een aanzienlijk deel hiervan gaat naar het buitenland.
Veel mensen realiseren zich echter niet dat ze hun dier hiermee aan een behoorlijk risico op ziekte blootstellen. Het is dan ook van groot belang dat vakantiegangers zich hierover van tevoren goed laten informeren. Bovendien moet de reis van tevoren goed worden gepland in verband met de verschillende invoereisen per land. Huisdierenbezitters kunnen voor meer informatie over huisdieren en vakantie sinds kort terecht bij het LICG.
Regels aan het meenemen van huisdieren naar het buitenland
Wanneer de hond mee mag naar het buitenland, krijgt zijn baasje te maken met buitenlandse wet- en regelgeving. Om de hondenbezitter beter inzicht te geven in de verschillende eisen die een land stelt aan de import van huisdieren heeft het LICG in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde een handig overzicht per land van deze importeisen gemaakt. Op de website van het LICG staat per land informatie over verplichte inentingen en andere aanvullende eisen. "Naast hun vakantiebestemming moeten vakantiegangers niet vergeten ook de invoereisen van de landen waar ze doorheen reizen op te zoeken! Een goed geïnformeerde vakantieganger komt dan niet voor verrassingen te staan", aldus Ingeborg de Wolf, woordvoerder/directeur van het LICG.
In elk geval moet de hondenbezitter er altijd voor zorgen dat de hond gechipt of getatoeëerd is, gevaccineerd is tegen hondsdolheid (rabiës) en beschikt over een Europees dierenpaspoort. In een aantal gevallen moet er voor vertrek een bloedtest gedaan worden om de rabiëstiter te bepalen. Dit is een test om de werkzaamheid van de inenting tegen hondsdolheid te bepalen. Ook moeten er soms nog aanvullende behandelingen tegen teken en wormen plaatsvinden. Hierover kan men bij de dierenarts meer informatie krijgen.
Exotische ziekten
Helaas bestaat er tegen sommige infecties die de hond kan oplopen in het buitenland geen afdoende bescherming. Juist in de bij ons populaire vakantiebestemmingen aan de Middellandse zee komen ziekten voor, waarvan de hond flink ziek kan worden of zelfs aan overlijden. Het is erg moeilijk om je hond tegen deze "exotische ziekten" te beschermen omdat er vaak geen vaccinaties tegen deze ziekten bestaan.
De meest voorkomende infecties die de hond op vakantie kan oplopen zijn Babesiose, Ehrlichiose, Leishmaniasis en Hartwormziekte. Deze ziekten kunnen onder andere worden overgebracht door teken en insecten. Ze geven in het begin vage klachten als koorts, slechte eetlust en vermagering. De ziekteverschijnselen kunnen soms zeer snel optreden. Soms worden ze pas jaren later zichtbaar. Behandeling is vaak mogelijk maar lang niet altijd effectief. Als men besluit om het huisdier mee te nemen naar het buitenland, is een goede preventie tegen teken en insecten daarom van levensbelang. Het LICG adviseert mensen op tijd de dierenarts hierover te raadplegen. Op de website van het LICG staat een gratis te downloaden folder met meer informatie over de preventie van deze ziekten.
Week van het Huisdier
Deze week is het de Week van het Huisdier. Het thema van deze week is "Vakantie: ook leuk voor uw huisdier?!". Via de website en alle deelnemende dierenspeciaalzaken, dierenartsenpraktijken, pensions en asielen wordt er op allerlei manieren voorlichting gegeven over huisdieren en vakantie.
http://www.licg.nl