Siemens

Persbericht

0805.039

Den Haag, maandag 19 mei 2008

Geïntegreerd Command en Control Center met ELS/GEOFIS van Siemens

Siemens Building Technologies biedt voor meldkamers een nieuw softwareplatform genaamd ELS/GEOFIS. Het vormt de basis voor Integrated Command & Control Centres. In deze meldkamer omgeving wordt alle beveiligingsinformatie gebundeld en verwerkt. Incidenten kunnen sneller worden herkend en efficiënter worden opgevolgd. Meldkamers kunnen daarbij variëren van kleine monodisciplinaire tot aan grote landelijke multidisciplinaire meldkamers. Zelfs mobiele meldkamers kunnen worden ondersteund.

De applicatie ELS/GEOFIS ondersteunt en faciliteert de besluitvorming over de te nemen acties inzake de beveiliging in elke situatie. Dit door het logisch en overzichtelijk presenteren van alle voor die situatie relevante informatie. Hiermee hebben de managers in de meldkamer altijd een actueel beeld van de werkelijke situatie in het veld. Voor de communicatie tussen de meldkamers onderling en de hulptroepen in het veld kunnen vele communicatiesystemen voor spraak, data en beeld, worden ingezet, variërend van een trunked radio netwerk tot beveiligde datanetwerken, video surveillance systemen en draadloze netwerken.

Tal van sensoren in het veld detecteren risicos en triggeren alarmen in de meldkamer. Deze alarmen leiden tot een realtime informatiestroom over het hele netwerk van aangesloten meldkamers om de incident gerelateerden te verzamelen voor een juiste besluitvorming. Hierbij worden moderne analyse gereedschappen ingezet zoals intelligente video analyse algoritmes. Voor het berekenen van de juiste strategie bij de inzet van hulptroepen wordt rekening gehouden met de status van de hulptroepen, hun actuele locatie en hun specifieke karakteristieken. Uiteindelijk resulteert dit in een inzetvoorstel dat met een druk op de knop kan worden geactiveerd, zodat de informatie realtime de eenheden bereikt.

Binnen ELS/GEOFIS zijn modulair vele applicaties toe te voegen. Nieuw is de GIS (Geographical Information System) omgeving waarin gebouwen en terreinen in 3D kunnen worden weergegeven. Hierdoor ontstaat een sterk verbeterd ruimtelijk inzicht in situaties die zich voordoen, zoals:

De line of sight, die aangeeft welke locaties te zien zijn vanaf een specifiek punt.
De viewshed analysis die het blikveld visualiseert van cameras of persoenen, waarbij rekening wordt gehouden met obstructies, zoals gebouwen.
De threat dome die de effecten simuleert van een explosie of een gaswolk, rekening houdend met de actuele windrichting en windsnelheid.

De video projection die live videobeelden weergeeft in de 3D GIS omgeving waarbij het beeld volledig wordt geïntegreerd in de GIS kaart. Het videobeeld wordt automatisch en in real-time aangepast aan de kijkhoek, hoogte en richting waarin de 3D GIS kaart wordt bekeken.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Robin de Gruijter
Tel: (070) 333 7909
E-mail: robin.de.gruijter@siemens.com
Internet: klik hier

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: klik hier