Myanmar: Unicef vaccineert kinderen tegen mazelen 21 mei 2008, Laputta - Het grootste deel van Laputta werd verzwolgen door een muur van water, toen cycloon Nargis begin mei in Myanmar toesloeg. De inwoners van dit stadje in de Irrawaddy-delta doen nu hun uiterste best om de draad van hun levens weer op te pakken. Ze kampen met vele problemen, bijvoorbeeld met een dreigende uitbraak van besmettelijke ziektes.

Unicef heeft in Laputta ongeveer 1.000 kinderen ingeënt tegen mazelen. Foto: Unicef Myanmar/Myo Thame
Unicef heeft in Laputta ongeveer 1.000 kinderen ingeënt tegen mazelen. Foto: Unicef Myanmar/Myo Thame

Daarom is Unicef enkele dagen geleden in Laputta begonnen met een vaccinatiecampagne tegen mazelen. Tegelijkertijd sprak James Holmes, de ondersecretaris-generaal van de VN, met leiders van het Myanmarese regime om ervoor te zorgen dat de hulpverlening kan worden verbeterd. Ook VN-chef Ban Ki-moon brengt deze week een bezoek aan het land om met de regering te praten.

Geen voedselhulp
De overlevenden van de cycloon worden langzaamaan bereikt met voedsel en medicijnen, maar de hoeveelheid hulpgoederen voldoet bij lange na niet aan de enorme vraag. Volgens de VN heeft ongeveer 70 procent van de getroffenen nog steeds geen voedselhulp gekregen.

Veel mensen slapen buiten, zonder bed en zonder bescherming. Latrines zijn onderweg, maar er zijn er nog veel meer nodig. Waterbronnen zijn door overstromingen vervuild geraakt.

In de rij voor een mazelenprik. Foto: Unicef Myanmar/Myo Thame In de rij voor een mazelenprik. Foto: Unicef Myanmar/Myo Thame

Angst voor mazelen

De VN schat dat 2,5 miljoen mensen in Myanmar lijden onder de gevolgen van de cycloon. Volgens Unicef maken 1 miljoen kinderen hier deel van uit. Zij hebben dringend hulp nodig, want met de dag groeit de angst dat er besmettelijke ziektes zullen uitbreken. In de opvangkampen - waar een gebrek aan voedsel en wc's is - kan zoiets gemakkelijk gebeuren. Nu al heeft ongeveer 30 procent van de kinderen in Laputta diarree of dysenterie. "Mijn grootste angst is dat in de opvangkampen op grote schaal mazelen uitbreekt," zegt Peter Salama van Unicef.

Unicef heeft in Laputta zo'n 1.000 kinderen tussen de 9 maanden en 5 jaar tegen mazelen ingeënt. Moeders krijgen een vaccinatie tegen tetanus. Deze operatie maakt deel uit van 70 hulpacties in het door cycloon Nargis verwoeste gebied.