Rijksuniversiteit Groningen

The role of immunoediting in lymphomas of immune-privileged sites

Datum: 21 mei 2008

Promotie: mw. M. Booman, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5

Titel: The role of immunoediting in lymphomas of immune-privileged sites

Promotor(s): prof.dr. P.M. Kluin

Faculteit: Medische Wetenschappen

Lymfoom in hersenen en teelballen onzichtbaar voor immuunysteem

Lymfomen in de hersenen en de teelballen vragen mogelijk om een andere behandeling dan andere lymfomen, omdat ze andere klinische en moleculaire eigenschappen hebben. Dat ontdekte UMCG-promovendus Marije Booman.

Een lymfoom is een kanker van de immuuncellen. Zogenaamde diffuus grootcellige B-cel lymfomen (DLBCL) kunnen op verschillende plaatsen voorkomen, onder meer ook in de lymfeklieren, maar in de hersenen en de teelballen hebben ze een bijzondere eigenschap: door een chromosomale afwijking missen ze het human leukocyte antigen (HLA), waardoor ze onzichtbaar worden voor het immuunsysteem.

Lymfoom wordt onder andere behandeld met medicijnen die een anti-tumor immuunrespons opwekken. Omdat DLBCL in de hersenen en de teelballen actief ontsnappen aan deze respons, moeten voor deze lymfomen misschien andere therapieroutes overwogen worden, suggereert Booman. Zij vond nog meer chromosomale afwijkingen in DLBCL in hersenen en teelballen. Zo missen ze ook een aantal genen die normaal gesproken ervoor zorgen dat ze op een gegeven moment afsterven.

Marije Booman (Haarlemmermeer, 1978) studeerde biologie aan Wageningen Universiteit en deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Haar onderzoek valt onder de onderzoekschool GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration). /JW