Ingezonden persbericht


Bedrijfsleven staat niet echt te trappelen
Weinig interesse voor muzieklicenties via één factuur!

Hilversum / Hoofddorp, mei 2008 - Buma/Stemra en SENA introduceerden begin dit jaar de service om muzieklicenties voor ondernemingen via 1 factuur af te handelen. Volgens de ondernemersorganisaties VNO/NCW en MKB Nederland een noodzakelijke stap in het verlagen van de administratieve rompslomp voor ondernemingen. Ook de politiek reageerde eind vorig jaar verheugd op de samenwerking. De ondernemer, om wie het allemaal te doen is, heeft blijkbaar andere interesses en is beduidend minder geïnteresseerd.

Cees Vervoord, directievoorzitter van Buma/Stemra: "Beide rechtenorganisaties hebben vanaf vorig jaar behoorlijk geïnvesteerd in mankracht en systemen om deze service mogelijk te maken. Het realiseren van één kwalitatief sterke database van muziekgebruikers vereist echt een gedegen voorbereiding. Vanaf de zijlijn is voortdurend geroepen hoe noodzakelijk deze service is, en wat het betekent voor de individuele ondernemer. Spijtig genoeg moet geconstaeerd worden dat de realiteit sterk achterblijft bij de verwachtingen".

Ondernemingen die muziek openbaar maken zijn wettelijk verplicht om een licentie te regelen met de twee organisaties. Buma/Stemra doet dit namens componisten en tekstdichters en SENA namens artiesten en platenproducenten. De twee organisaties, werkend op basis van twee verschillende wetgevingen voor verschillende groepen rechthebbenden, hebben het raakvlak van factureren omgezet in de service van een gezamenlijke factuur. Zo kon worden ingespeeld op de dringende behoefte van de werkgeversorganisaties.

Hans van Berkel, directeur SENA: "Service of niet, vanaf 1 januari zijn er zegge en schrijve 85 aanmeldingen voor een gecombineerde factuur binnengekomen. Opvallend weinig, en eerlijk gezegd ben ik niet eens echt verbaasd. Een gemiddelde ondernemer ontvangt per jaar 1.320 facturen, een gecombineerde Buma/Stemra - SENA factuur verlaagt dat aantal naar 1.319! Niet echt indrukwekkend. Maar wat voor de ondernemer waarschijnlijk zwaarder weegt is dat de kosten van de licentie nu ook zijn samengevoegd. Met andere woorden, was er voorheen sprake van twee facturen op verschillende tijdstippen, en dus een spreiding van de kosten, nu krijgt de ondernemer de optisch hogere rekening in één keer voorgeschoteld".

Cees Vervoord: "Beide organisaties zijn tot nu toe bijzonder te spreken over de kwaliteit van de uitvoering.

De doelstelling blijft een hoge mate van efficiency en transparantie. Vanuit dit oogpunt is de totale administratieve afhandeling, van factuur tot en met de licentieregistratie, ondergebracht bij het Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten".

Hans van Berkel: "De samenwerking verloopt overigens uitstekend. De bundeling van krachten heeft geleid tot het optimaliseren van het bestand van muziekgebruikers. Momenteel wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn om de samenwerking nog verder te intensiveren. Het on-line traject is in dit verband een zeer interessant segment, en biedt mogelijkheden. Ook deze muziekgebruikers kunnen via www.muzieklicentie.nl hun voorkeur voor een gecombineerde factuur aangeven."

_______________________________________________

Noot voor de redactie (