Openbaar Ministerie

Persverklaring Peter de Beer, persconferentie Puttense moordzaak d.d. 20 mei
2008


20 mei 2008

Goedemiddag dames en heren Welkom! Fijn dat u er bent. We hebben goed nieuws te melden.

Stelt u zich eens voor: heel lang aan een zaak bezig zijn en onderzoek doen en dan ineens onverwacht op een goede dag een telefoontje van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) krijgen dat er een DNA-match is in de zaak. Eerst verbazing, dan meteen erna enorme opluchting en blijdschap! Kortom goed nieuws in een geruchtmakende zaak die de afgelopen 14 jaar vele mensen, de media en politie en justitie heeft bezig gehouden en die de gemoederen in heel Nederland heeft bezig gehouden.

Om welke zaak gaat het? U kent de zaak allemaal. Het gaat om de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius op 9 januari 1994, de Puttense moordzaak. Een misdrijf dat enorm veel emoties heeft opgeroepen en nog steeds oproept, een misdrijf met een enorme impact op de samenleving, maar vooral natuurlijk op de nabestaanden, vrienden en ook andere betrokkenen, zoals de twee mannen die in 1995 zijn veroordeeld en die in 2002 na een herzieningsprocedure bij het gerechtshof in Leeuwarden zijn vrijgesproken. Die geschiedenis kent u.

Wat is het goede nieuws? Door de DNA match bij het NFI hebben we vanochtend een 33-jarige verdachte uit Delft aangehouden voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius. De match beschouwen we als een cadeau dat welkom is. Linksom of rechtsom: we willen de zaak oplossen en dit resultaat telt.

Ja, een cadeau, maar een cadeau dat helemaal past in de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Sinds februari 2005 is er nieuwe wetgeving, namelijk de wet DNA-onderzoek bij veroordeelden. De wet heeft die match mogelijk gemaakt. In hoofdlijnen houdt de wet in dat mensen die door de rechter veroordeeld zijn voor een misdrijf waarop een gevangenisstraf van 4 jaar of meer staat, verplicht DNA-materiaal moeten afstaan. Dat materiaal wordt opgenomen in de databank van het NFI. Daarnaast heeft de techniek een grote sprong gemaakt en is de aandacht hiervoor bij politie en justitie enorm toegenomen.

Wat betekent dit voor het onderzoek? De match heeft het nieuwe onderzoek dat in 2006 is gestart om de moord op te lossen, in een stroomversnelling gebracht. Deze versnelling kunnen wij aan, omdat het onderzoek volgens de modernste methoden, technieken en inzichten is vormgegeven. Daardoor kunnen we de betekenis en consequenties van de match nu overzien. Daar zou ik heel graag meer over willen vertellen, maar omdat het onderzoek nu nog in volle gang is, moeten we terughoudend zijn.

U begrijpt dat we erg blij zijn met de ontwikkelingen in algemene zin (wetgeving en kwaliteitsslagen) van de afgelopen jaren en in het bijzonder met de ontwikkelingen in de Puttense moordzaak. Dit is waar het om gaat: het oplossen van misdaden.

Tot slot kan ik u melden dat de verdachte in verzekering is gesteld en vrijdag 23 mei 2008 wordt voorgeleid aan de Rechter-commissaris in Zutphen. Ik kan me voorstellen dat u nog verdere vragen heeft. Deze kunt u zodadelijk aan Teun Visscher of mij stellen.

Bedankt voor uw aandacht.

.