- p e r s b e r i c h t -
Antwerpen eerstvolgende bestemming Elephant Parade
Nederlandse openluchttentoonstelling gaat in september de grens over
Vanaf september dit jaar komt de Elephant Parade naar Antwerpen. Dit heeft de gemeenteraad van de Belgische havenstad vrijdag besloten. De eerste editie van de openluchttentoonstelling voor het goede doel, die eind vorig jaar Rotterdam opfleurde, leverde een kwart miljoen euro op.
De Elephant Parade combineert kunst met het goede doel. Kunstenaars van over de hele wereld beschilderen manshoge olifanten. Deze worden gedurende 10 weken in de binnenstad tentoongesteld. De kunstenaars worden betaald door het bedrijfsleven en de netto opbrengst van de veiling gaat naar het eerste olifantenziekenhuis ter wereld, in Thailand.
Mike Spits, samen met zijn vader Marc bedenker van de Elephant Parade: "Een paar jaar geleden waren we in het olifantenziekenhuis van Soraida Salawa, in de buurt van Chiang Mai. Een bijzondere vrouw, die ons rondleidde door het primitieve ziekenhuis in het oerwoud. Ze liep met ons langs de tientallen gewonde en zieke olifanten. We ontmoetten bijvoorbeeld babyolifant Mosha, die door een landmijn was getroffen. Toen Soraida vertelde dat ze het werk niet aankon en dat er honderden olifanten zijn die niet door haar verzorgd kunnen worden, hadden we een nieuw doel in ons leven gevonden. Vorig jaar mochten we de eerste olifantenparade organiseren in Rotterdam. Nu gaan we naar Antwerpen. Deze week ben ik in New York, en we zijn bezig om zelfs in de Thaise hoofdstad Bangkok een tentoonstelling te organiseren. De Elephant Parade is over een paar jaar de grootste olifantencharity ter wereld. Wie had dat durven dromen?"
De Aziatische olifant wordt met uitsterven bedreigd. In 1960 liepen er nog 40.000 van deze dikhuiden rond in Thailand, vandaag de dag zijn dat er nog maar 5000, waarvan slechts 1500 in het wild. In het olifantenziekenhuis zijn al honderden olifanten opgevangen. Slachtoffers van bosbranden, landmijnen en schampschoten. Maar ook door hun eigenaar verwaarloosde dieren worden er liefdevol verzorgd door Soraida Salawa, die het ziekenhuis in 1994 oprichtte.
Op dinsdag 27 mei 2008 is er vanaf 11:30 uur een persconferentie in het stadhuis van Antwerpen. Mail voor meer informatie, hoge resolutie fotomateriaal en interview-aanvragen GCI Holland, Natasja Wielandt: