Ingezonden persbericht
Persbericht
Eerste Nederlandse Terra Madre biedt gevarieerd programma
17 en 18 mei 2008 / Abdij Middelburg
Rotterdam, 25 april 2008
Op zaterdag 17 en zondag 18 mei 2008 organiseert Slow Food Nederland de eerste
Nederlandse Terra Madre: een bijeenkomst voor ambachtelijke en kleinschalige
producenten van lekker, puur en eerlijk voedsel. Een bijeenkomst naar het beroemde
voorbeeld van de tweejaarlijkse Internationale Terra Madre in Turijn. Locatie is de Abdij in
Middelburg.
Op het streekproductenplein kan de consument kennismaken met een gevarieerd aanbod
van Nederlandse producenten: de Goede Vissers, Hoekse Chips, Het Vechtdal, De Schelfer,
De Witte Raaf groentetuin, Opperdoezer Ronde, Oosterscheldekreeft, Gulpener Bier, De
Kruidenwei, Eemlook, en vele anderen. Het streekproductenplein is gratis toegankelijk.
Belangrijk programmaonderdeel zijn de Smaaktheaters, waarin proeven, kennisoverdracht
en kennisuitwisseling samengaan. De meeste workshops staan enkele keren op beide dagen
geprogrammeerd. Een greep uit de onderwerpen: kaas, jam, harders (vis), ijs, Gulpener bier,
groente & fruit inmaken, Oosterscheldekreeft, brood & Zeeuwse vlegel, wijnbouw in
Nederland en het Achterhoekse Naegelholt. Verder is een smaaktheater voor kinderen
gepland. Voor deze workshops geldt een maximum van 30 deelnemers. Kaarten zijn
verkrijgbaar bij de ingang van het evenement; vooraf inschrijven is niet mogelijk. Een kaartje
kost 10,00 voor Slow Food-leden en 15,00 voor niet-leden.
Derde programmaonderdeel is het producentencafé. Op zaterdag kan daarin
gediscussieerd worden over bewustwording van de consument, smaaklessen op school en
`opschaling' van Slow Food. Op zondag staan de volgende discussieonderwerpen gepland:
Slow Food in de supermarkt, kan dat wel? Vorming van voedselgemeenschappen; Knellende
regelgeving rond ambachtelijke producten. Frank Verhoeven van Het Boerenverstand leidt
telkens een onderwerp in. Het producentencafé is gratis toegankelijk.
Verder vinden twee forumbijeenkomsten plaats. Op zaterdagmiddag is het thema van de
bijeenkomst De toekomst van smaakeducatie. De forumbijeenkomst op zondagmiddag staat
in het teken van Hygiëneregelgeving: nuttig, noodzakelijk of een belemmering? De namen
van de inleiders worden nog bekend gemaakt. Ook deze forumbijeenkomsten zijn gratis
toegankelijk.
Verder biedt deze eerste Terra Madre een Smaakplein, waar een gevarieerd menu zal
worden geboden van lekker, puur en eerlijk voedsel. Bovendien is er een "Dutch Enoteca"
met proeverijen van Nederlandse wijn en bier.
Het programma krijgt steeds meer vorm. Aanvullingen worden nog verwacht en ook
wijzigingen zijn mogelijk. Een actueel overzicht is te raadplegen op www.terramadre2008.nl.
De Terra Madre Nederland 2008 wordt mogelijk gemaakt dankzij steun van het ministerie van
LNV, de Provincie Zeeland, de Rabobank, Gulpener Bier, Jus de Pommes, Kist & Co en
uitgeverij Mets & Schilt.
Achtergrond Terra Madre
Terra Madre Nederland 2008 wordt georganiseerd naar het voorbeeld van de
wereldberoemde Terra Madre van Slow Food, dat eens per twee jaar in Turijn plaatsvindt,
gelijktijdig met de beroemde Salone del Gusto. Tijdens het vijf dagen durende evenement
discussiëren daar ambachtelijke en kleinschalige producenten uit de hele wereld over
thema's als duurzaamheid, biodiversiteit, regionale ontwikkelingen en lokale producten. Het
evenement is uitgegroeid tot een belangrijk platform voor het uitwisselen van kennis, het
delen van ervaringen en het proeven van producten. In 2006 waren er in Turijn zo'n 1600
voedselgemeenschappen vertegenwoordigd, afkomstig uit alle delen van de wereld.
Informatie over Terra Madre Nederland 2008
www.terramadre2008.nl
Informatie over Slow Food
www.slowfood.nl en www.slowfood.com
Noot voor de redactie /