Gemeente Terneuzen

Checkpoint zes maanden dicht

TERNEUZEN Burgemeester Jan Lonink heeft vandaag het voornemen geuit om coffeeshop Checkpoint zes maanden te sluiten. Dat voornemen is aan Checkpoint bekend gemaakt. De sanctie is een direct gevolg van de inval door justitie in juni 2007. De sluiting moet medio dit jaar ingaan. Daarnaast is er verplichting tot naamswijziging van het café en het restaurant.

Op 1 juni 2007 deed justitie een inval bij Checkpoint. Hierbij werd in het gebouw 4.489,8 gram softdrugs aangetroffen, waaronder 3.610 joints. De landelijk vastgestelde maximaal toegestane voorraad is 500 gram. De aangetroffen hoeveelheid is dus bijna negen keer zo groot.

Nu de resultaten van het onderzoek bekend zijn, ziet burgemeester Jan Lonink zich genoodzaakt om Checkpoint, geheel conform het Damoclesbeleid 2007, zes maanden te sluiten. Volgens dit Damoclesbeleid is de sanctie op een overtreding van het G-criterium binnen de AHOJ-G criteria zes maanden sluiting (geen Affichering, geen Harddrugs, geen Overlast, geen verkoop aan Jeugdigen en geen Grote hoeveelheden). Daarnaast is er een verplichting tot naamswijziging. De naam Checkpoint mag na de tijdelijke sluiting niet langer worden gevoerd door het café en restaurant, uitsluitend nog voor de coffeeshop.

Het voornemen is aan Checkpoint bekend gemaakt. Checkpoint heeft twee weken om op het voorgenomen besluit te reageren. Eind mei is er een (besloten) hoorzitting. Daarna wordt het besluit definitief. Checkpoint kan dan bij de rechtbank in Middelburg om schorsing van het besluit verzoeken door een voorlopige voorziening aan te vragen.

Justitie en politie hebben verzekerd dat tegen illegale drugshandel ls gevolg van de sluiting van Checkpoint adequaat zal worden opgetreden.

Terneuzen kent sinds 1995 een beleid voor twee gedoogde verkooppunten, namelijk Checkpoint en Miami. De shops ontvangen gemiddeld zon 2.300 tot 2.900 voornamelijk Belgische en Franse bezoekers per dag. Vanwege overlast in het centrum is Terneuzen van plan beide shops te verplaatsen naar een nieuwe locatie buiten het centrum. De nu opgelegde sanctie en de verhuizing staan los van elkaar. De tijdelijke sluiting heeft dus geen gevolgen voor een eventuele toekomstige verplaatsing. Verder staat de sanctie los van verder strafrechtelijk onderzoek.

Noot aan de redactie:
Afdeling Communicatie
Dirk Timmers
Tel. 0115 455 523
GSM 06-536 911 35

Gemeente Terneuzen - T. 0115 455 000 - E. gemeente@terneuzen.nl |