Ministerraad


Gemeenten krijgen regie over lokale veiligheid

Persbericht | 16-05-2008

Gemeenten krijgen de regie over de veiligheid binnen de gemeentegrenzen. Ze stellen daartoe eens in de vier jaar een integraal veiligheidsplan vast. Daarin staan de doelen en prioriteiten van het lokale veiligheidsbeleid, wat de gemeente daaraan zal doen en wat de gemeente van andere organisaties en instellingen verwacht. Op deze manier wordt ook wettelijk vastgelegd dat gemeenten de regie voeren over de lokale veiligheid. Dat staat in een wetsvoorstel waarmee de ministerraad op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Hirsch Ballin van Justitie heeft ingestemd

Gemeentebesturen staan dicht bij het publiek, hebben het beste zicht op de lokale veiligheidsproblemen en kennen de behoeften van de bevolking. Maar de gemeentebesturen kunnen niet in hun eentje zorgen voor veiligheid. Daarvoor is samenwerking nodig met onder andere de politie, het openbaar ministerie, omliggende gemeenten, woningbouwcorporaties, het welzijnswerk, scholen, de brandweer en het bedrijfsleven. Een integrale aanpak dus, waarbij het gemeentebestuur afspraken maakt en de regie voert, zonder dat de gemeente bevoegdheden of taken van andere partijen overneemt, bijvoorbeeld volgens afspraken uit de lokale driehoek.

De integrale veiligheidsplannen kunnen per gemeente verschillen, omdat ook de lokale situatie verschilt. Daarom is ook niet voorgeschreven wat er in een integraal veiligheidsplan moet staan. Te denken valt aan de aanpak van overlast en verloedering, het alcohol- en drugsbeleid, de bestuurlijke aanpak van criminaliteit, het beleid gericht op veelplegers, hangjongeren en verslaafden en de handhaving van de regels uit de algemene plaatselijke verordening. Belangrijk is dat er concrete, meetbare doelstellingen worden geformuleerd, zodat beleid niet alleen papier blijft maar ook werkelijk wordt uitgevoerd en er meetbare resultaten worden geboekt.

Het kabinet heeft via het Gemeentefonds aan de gemeenten 150 miljoen euro per jaar extra beschikbaar gesteld voor veiligheid. Daarnaast ondersteunt het ministerie van BZK samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de gemeenten met een stappenplan om een integraal veiligheidsplan op te stellen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.