---
---
---
Persbericht Verkenningen
15 mei 2008
Thema-uitzending van Verkenningen over Palestijnse kwestie
60 jaar Nakba op de snijtafel van deskundige Soeterik
Weinig conflicten zijn zo hardnekkig gebleken als de strijd tussen Israël en Palestina. Dezer dagen staat de Nakba centraal in vele herdenkingen. De Nakba staat voor 'catastrofe', waarbij in 1948 honderdduizenden Palestijnen van huis en haard verdreven werden, ten gerieve van de nieuwe staat Israël. In Verkenningen, deze week geheel gewijd aan de Nakba, gaat antropoloog en Midden-Oostendeskundige Robert Soeterik de Palestijnse kwestie met een academisch fileermes te lijf. Soeterik redigeerde de deze week verschenen uitgave 'De Verwoesting van Palestina'. Het boek zal tijdens de Nakba-herdenking door het Nederlands Palestina Komitee, 17 mei aanstaande, worden aangeboden aan oud-premier Dries van Agt.
Hoezo spreken we van een conflict, terwijl er toch vooral één agressor is en één verliezer? Waarom doen we alsof de Nakba iets van 60 jaar her is, terwijl het vandaag gewoon doorgaat? Waarom hebben de Palestijnse vluchtelingen nooit de erkenning gekregen die bij dit soort oorlogssituaties gangbaar is? Is het langzamerhand niet tijd om de dingen bij hun naam te noemen? Soeterik schrikt er niet voor terug om in dit verband de term 'etnische zuivering' te gebruiken. Hoe ziet hij dit? Kan hij zelf nog geloof hechten aan een oplossing?
Niets is voor vijanden belangrijker dan on speaking terms te blijven, en uitgerekend dat is het eerste dat wegvalt. Daarom ook vandaag in Verkenningen een portret van de Israëlisch-Palestijnse vriendschap van Nili en Imad. Tenslotte brengt verslaggever Guido Spring een bezoek aan de tentoonstelling Palestina 1948, herinneringen aan een verdwenen vaderland in het Tropenmuseum.
Verkenningen
Uitzending: donderdag 15 mei 2008 van 22.00 tot 23.00 uur op Radio 5
Na de uitzending blijvend beschikbaar via onze website nmo.nl
Nederlandse Moslim Omroep