'Birdpix, Vogels van de Rode Lijst' in Museon
Alarmerende expositie

30/04/2008 16:19

Museon

'Birdpix, Vogels van de Rode Lijst' in Museon
Alarmerende expositie over de stand van de Nederlandse broedvogels.

Vanaf 16 mei 2008 is in het Museon in Den Haag de expositie 'Birdpix, Vogels van de Rode Lijst' te zien. Dit is een expositie over de stand van de Nederlandse avifauna en is tot stand gekomen in samenwerking met Birdpix en Vogelbescherming Nederland. 'Birdpix, Vogels van de Rode Lijst' bestaat uit verschillende onderdelen. Het meest opvallend zijn de 40 prachtige foto's op grootformaat, begeleid door informatieve teksten. Deze foto's zijn afkomstig van 29 fotografen die actief zijn op de website www.birdpix.nl. Een lopende band met opgezette vogels is ook een blikvanger. Deze lopende band symboliseert dat er vogelsoorten verdwijnen of dreigen te verdwijnen. Gelukkig zijn er ook soorten waarmee het goed gaat; zij vliegen op van de lopende band. De expositie besteedt tevens aandacht aan de techniek van (natuur)fotografie en bij binnenkomst is er een geprojecteerde presentatie te zien van vliegende 'Vogels van de Rode Lijst'. Aan de expositie is een fotoboek verbonden:'Birdpix, de beste foto's deel IV', met veel foto's van 'Vogels van de Rode Lijst'. 'Birdpix' is te zien tot en met 26 oktober 2008.

Bestellen:
Birdpix / IV
Birdpix / IV
Schoonhoven, D.

Uitnodiging voor de pers
De expositie wordt op 15 mei 2008 geopend om 20.00 uur. Daan Schoonhoven, initiatiefnemer Birdpix, zal het eerste exemplaar van de vierde editie van het Birdpix fotoboek overhandigen aan televisiepresentator, programmamaker én vogelliefhebber Eddy Zoey. Het vierde deel van dit boek staat in het teken van 'Vogels van de Rode Lijst'. Indien u hierbij aanwezig wilt zijn kunt u zich aanmelden bij Leonie de Jong, tel. 070-3381423 / e-mail ldjong@museon.nl.

De Rode Lijst
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op 5 november 2004 de nieuwe Rode Lijst voor bedreigde dier- en plantensoorten vastgesteld. Op de Rode Lijst staan, naast de bedreigde vogelsoorten, beschermingsmaatregelen om deze soorten weer in aantal te laten toenemen.

Onzichtbare teruggang
Aan de achteruitgang van de natuur in ons land lijkt geen einde te komen. Om daar aandacht aan te besteden organiseert het Museon samen met de fotowebsite Birdpix en Vogelbescherming Nederland een expositie over de stand van de Nederlandse avifauna. Nog maar vijftig jaar geleden was er sprake van een rijke vogelwereld. Zo rijk zelfs, dat ons land tot de meest vogelrijke landen van Europa werd gerekend. En dat terwijl dit land helemaal door de mens is gemaakt. Eeuwenlang gingen natuur en cultuur hier hand in hand. Tot de oorlog van 40-45 was het zelfs gebruikelijk om scholieren in het kader van het onderwijs in de Natuurlijke Historie verplicht een eierverzameling aan te laten leggen. Voor de meeste soorten geldt, dat er al decennia lang achteruitgang te constateren is. De oorzaak daarvan ligt in de afname van de kwaliteit van het milieu. (zie vervolg)

De gevolgen zijn in het begin nog onmerkbaar, pas na verloop van tijd wordt het duidelijk. Vogels zijn vaak de eersten die laten zien, dat er iets aan de hand is. Want anders dan zoogdieren en insecten die een teruggetrokken leven leiden zijn vogels altijd prominent aanwezig in de natuur en ook in onze eigen leefomgeving, stad en dorp.

Tegenstroom
In 1899 werd de Nederlandsche Vereeniging tot Bescherming van Vogels opgericht. Aanleiding was de verontwaardiging over vogelmoord voor de mode. Veren en complete vogels werden gebruikt als decoratie op dameshoeden. Al vrij snel telden ook andere inzichten mee; de zinloosheid van bejaging, bestaande misvattingen over schade door vogels en de onderschatte functie van vogels in een gezonde natuur. Sinds 1994 voert de vereniging de naam Vogelbescherming Nederland.
In het begin van de vorige eeuw begon de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten land op te kopen. Zo is anno nu ruim 3% van ons land te beschouwen als natuurgebied en onder beheer van organisaties die het behoud van natuur en landschap tot doel hebben. Voorlichting over natuur is onderdeel van de taken van overheden en organisaties. Dankzij de ontwikkeling van de techniek is het mogelijk geworden om de natuur nog beter vast te leggen en te communiceren naar het publiek. Er is een grote groei in het aantal mensen dat gewapend met verrekijker, telescoop en digitale spiegelreflexcamera naar buiten trekt om vogels te spotten, te fotograferen en hun ervaringen te delen met de internet community. Aan belangstelling voor natuur is in ons land geen gebrek.

Samenwerking
De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Birdpix en Vogelbescherming Nederland.
Birdpix vertegenwoordigt een groeiende schare fotografen en natuurliefhebbers die de natuur willen vastleggen en tonen. Birdpix draagt daardoor in niet geringe mate bij aan de popularisering van de natuur en de natuurbeleving in ons land.
Vogelbescherming Nederland is al meer dan 100 jaar actief bij het beschermen van de Nederlandse vogels. Door hun werk krijgt natuur en natuurbescherming een steeds belangrijker rol in de Nederlandse samenleving. Vogelbescherming komt op voor de in het wild levende vogels en hun leefgebieden, waarbij 'Vogels van de Rode Lijst' een belangrijke leidraad is. De tentoonstelling is dan ook een goede gelegenheid om een breed publiek te laten zien hoe mooi en boeiend de vogels zijn.

Boek
Uit 40.000 foto's die in het afgelopen jaar via de website birdpix.nl zijn aangeboden, zijn de allerbeste foto's geselecteerd voor Birdpix deel IV. Verbluffende actiefoto's wisselen sfeervolle beelden en prachtige portretten af. Meest in het oog springend in dit vierde deel is het feit dat ongeveer 1/3 van de foto's vogels betreft die op de Nederlandse Rode Lijst staan. Bij de selectie is de rode lijst dus een belangrijk criterium geweest, maar de kwaliteit en originaliteit van de foto's is leidend geweest. Het boek volgt de seizoenen van het jaar en bij elke foto staat een informatieve tekst over de foto, de vogel en de omstandigheden. Ook is technische informatie uitvoerig beschreven, waardoor het een leerzaam boek is voor beginnende fotografen voor wat betreft de camera instellingen, gebruik van lenzen en statieven. Naast een kijkboek is het eveneens een heel lezenswaardig boek.
Enkele feiten op een rij:
-het boek telt 132 pagina's full colour, is hardcover, gebonden en genaaid
-meer dan 50 verschillende fotografen werken mee
-meer dan 90% van de foto's is in Nederland of België gemaakt
-in totaal zijn 78 foto's opgenomen, waarvan 26 rode lijst soorten
-achter in het boek zijn de biografieën opgenomen van de meewerkende fotografen
-ISBN nummer: 978-90-79588-01-5

Bestellen:

Birdpix / IV
Birdpix / IV
Schoonhoven, D.