Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
15 mei 2008
STEEDS VAKER PREVENTIEVE ACTIE TEGEN EIKENPROCESSIERUPS
Groenbeheerders ondernemen steeds vaker preventief actie tegen de eikenprocessierups. Dat signaleert de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB). "Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is het aantal aanvragen voor bijvoorbeeld biologische bladbespuiting de afgelopen maanden met ruim 10% toegenomen. Door deze vroegtijdige actie voorkomen we dat in een later stadium ingrijpender maatregelen nodig zijn", aldus voorzitter Maarten Crezée van de NVPB.
De eikenprocessierups is een behaarde rups die van april tot en met juli op eikenbomen kan voorkomen. Hun aanwezigheid is te herkennen aan de specifieke nesten op stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren). Het venijn van de eikenprocessierups schuilt in de aanwezigheid van microscopisch kleine brandharen, die in de maanden mei tot juli naast de normale beharing verschijnen. Wanneer de mens in contact komt met deze brandharen, kunnen gezondheidsklachten als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan luchtwegen ontstaan.
Toenemende overlast
Tot een aantal jaren geleden liet de eikenprocessierups zich met name zien in Limburg en Noord-Brabant. Een gunstig klimaat lijkt het diertje echter te stimuleren, zich in noordelijke richting te bewegen. Zo kwamen de afgelopen jaren al meldingen binnen vanuit onder meer Gelderland, Utrecht, Overijssel en Zuid-Holland. Werden beheerders van groen voorheen regelmatig 'overvallen' door overlast, inmiddels lijken zij steeds vaker te kiezen voor preventieve actie. "Een goede zaak voor zowel beheerders als ook (particuliere) eigenaren van groen" zo stelt Maarten Crezée. "Voorkomen is beter dan genezen, zowel vanuit het oogpunt van gezondheidsrisico's als ook vanuit financieel oogpunt. Biologische bladbespuiting in een vroeg stadium is nu eenmaal minder ingrijpend dan het achteraf wegbranden of opzuigen van rupsen en nesten."
Tijdige bestrijding
Tijdige controle op mogelijk aanwezige nesten en eipakketten kan al in het prille voorjaar een indicatie geven van te verwachten overlast. Bestrijding dient vervolgens vroegtijdig te gebeuren, wanneer nog geen sprake is van overlast van brandhaartjes. Biologische bladbespuiting verdient dan de voorkeur, vanwege de beperkte neveneffecten. Na eind mei is opzuigen of wegbranden van rupsen en nesten de enig aangewezen methode om de overlast te bestrijden.
Expertgroep
Rijksdiensten, provincies, GGD-en, gemeenten en kennisinstellingen werken samen aan de landelijke beheersing van de eikenprocessierups in de Expertgroep Eikenprocessierups. Ook de NVPB onderhoudt nauwe contacten met deze Expertgroep.
Noot voor de redactie (