BMW Nederland

BMW Group innoveert in nieuwe vormen van efficiency.
15.05.2008

Rijswijk. Volgens de BMW Group ligt de sleutel tot duurzame, efficiënte mobiliteit in een sterkere samenhang tussen de auto, de bestuurder en de verkeerssituatie. In dit kader wil BMW haar succesvolle EfficientDynamics strategie nog breder trekken om zo auto's nog zuiniger te laten rijden en de CO2-uitstoot nog verder terugdringen.
Dankzij de introductie van BMW EfficientDynamics bekleedt BMW een voortrekkersrol in de ontwikkeling van efficiënte en standaard geleverde technologieën. Veertig procent van de nieuw in Europa verkochte BMW's en MINI's heeft nu al een CO2-uitstoot van 140 gram per kilometer of minder. In Nederland is zelfs meer dan 75% van de nieuw verkochte BMW's voorzien van een groen energielabel. BMW is echter nog niet tevreden en ziet nog meer mogelijkheden om auto's nog efficiënter te maken. Zo houdt de BMW Group zich bezig met:
* Vooruitkijkende auto's
* Thermo-elektrische generatoren die stroom opwekken uit restwarmte
* Gebruik van zonne-energie in de auto
* Een kortere koude start
* Meer efficiency door toepassing van beter verkeersmanagement
* Intelligente navigatiesystemen

Vooruitkijkende auto's
Andere rijomstandigheden vragen om andere (motor)prestaties. Speciale BMW-software combineert gegevens van onder meer de motorcomputer, de afstandsradar, het navigatiesysteem en de regensensor en voorspelt of de auto bijvoorbeeld in een file komt, gaat inhalen of de oprit van een snelweg neemt. Door vervolgens de temperatuur van de motorolie of de koelvloeistof te veranderen of voor korte tijd de aircocompressor en generator af te koppelen, kan de auto efficiënter de juiste prestaties leveren.

Thermo-elektrische generatoren
Twee derde van de energie van benzine wordt omgezet in warmte. De technici van de BMW Group willen ruimtevaarttechnieken benutten zodat de hete uitlaatgassen elektriciteit opleveren. Hiervoor worden halfgeleiderelementen in de uitlaat gemonteerd. Lange tijd was dat vanwege de geringe opbrengst niet zinvol, maar inmiddels zorgen nieuwe materialen voor betere resultaten. De thermo-elektrische generatoren in de uitlaat kunnen 200 watt elektriciteit opwekken. Naar verwachting is het doel van 1.000 watt in de toekomst haalbaar. Het resultaat: een vijf procent lager verbruik.

Zonne-energie
Eén vierkante meter zonnecellen op het dak van een auto kan in Midden-Europa zo'n 200 watt elektriciteit opwekken. Deze zonnepanelen helpen de accu bij te laden, zodat de dynamo in de auto minder stroom hoeft te leveren: elk geleverd kilowattuur elektriciteit kost 0,3 liter brandstof per honderd kilometer.

Kortere koude start
Een interessant potentieel biedt het elektrisch voorverwarmen en warm houden van de koelvloeistof en de motorolie. Hierdoor duurt de koudestartfase korter, een periode waarin de motor bovengemiddeld veel brandstof verbruikt. Om warmte vast te houden, kan de motor worden geïsoleerd.

Verkeersmanagement
Files en opstoppingen zorgen alleen al in Duitsland voor een meerverbruik van een slordige twaalf miljard liter brandstof per jaar. Een beter gebruik van de bestaande wegcapaciteit kan dat verlies terugbrengen. De BMW Group is betrokken bij tal van verkeersprojecten in stedelijke gebieden. Er wordt gewerkt aan oplossingen waarbij mobiliteits-, telematica- en navigatietechnieken aan elkaar worden gekoppeld. Daarnaast benut de BMW Group haar kennis op het gebied van kwaliteitsbewaking om een betere zogenoemde 'Groene Golf' bij verkeerslichten te ontwikkelen. De introductie van een dynamische Groene Golf kan het brandstofverbruik op dat wegdeel tot dertig procent verlagen.

In München hebben de verkeersonderzoekers van de BMW Group zich beziggehouden met parkeermanagement in de binnenstad. Door verschillende vervoersvormen en informatiesystemen van personenauto's en openbaar vervoer te koppelen, wordt parkeerruimte beter benut en neemt de overlast in drukke straten af. De CO2-emissies kunnen acht procent dalen dankzij een optimale Groene Golf en dynamische verkeerssturing.

Intelligente navigatiesystemen
De BMW Group-technici werken echter aan een compleet nieuwe technologie voor het vergaren van gegevens ten behoeve van dynamische routegeleiding om zo opstoppingen en drukte te vermijden. Hiertoe krijgen BMW-voertuigen sensoren aan boord die gegevens over ABS, motormanagement, regensensor en dergelijke doorgeven aan een verkeerscentrale en andere auto's. In de toekomst kunnen navigatiesystemen in BMW's en MINI's deze gegevens benutten om de route te berekenen die leidt tot het laagste totaalverbruik.

Noot voor de pers:
Diederik Reitsma | Tel: +31-70-4133-106