Senternovem


15-05-2008 | Miljoenen tonnen minder CO2 dankzij nieuwe HRe-ketel

Jaarlijks miljoenen tonnen minder CO2 uitstoten en miljarden kubieke meters aardgas besparen. Dat is het resultaat van het grootschalig toepassen van een nieuw type CV-ketel die zowel warmte als elektriciteit levert. Wel is tot 2014 overheidsubsidie nodig om de nieuwe ketel voor een acceptabele prijs te introduceren. Dat staat in het visiedocument dat de werkgroep Decentrale Gastoepassingen van het Platform Nieuw Gas op 23 april aanbood aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken.

De belangrijkste taak die de werkgroep Decentrale Gastoepassingen bij haar oprichting meekreeg, was het maken van een inschatting van de effecten van het grootschalig toepassen van deze nieuwe HRe-ketel. Hans Overdiep, voorzitter van de werkgroep, is enthousiast over de ketel omdat gebruikers het meteen voelen in de portemonnee. "De ingebouwde Stirling-motor produceert elektriciteit op het moment dat de ketel aanslaat. Het rendement is twee keer zo hoog als de modernste elektriciteitscentrale. Weliswaar verbruikt de ketel voor ongeveer 180 euro meer gas, maar daar staat tegenover dat je gemiddeld genomen jaarlijks 500 euro minder aan elektriciteit kwijt bent."

Subsidie tijdens introductiefase nodig
Ook heeft de werkgroep zich gestort op het inventariseren van de knelpunten die het succes van de HRe-ketel nu nog in de weg staan. Overdiep: "Er staat nog één knelpunt overeind: wanneer je met een nieuwe techniek op de markt komt, dan is die techniek in het begin altijd te duur. Het is daarom zeer bemoedigend dat minister Van der Hoeven op 23 april 10 miljoen heeft vrijgemaakt voor het leertraject met 10.000 units. Wanneer het toestel daadwerkelijk op de markt komt, zal ook tijdelijk extra geld nodig zijn om de afzet van de ketel op gang te helpen. Ik ben blij dat we in ieder geval in gesprek kunnen gaan met EZ om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor die fase."

Ook andere gastoepassingen kansrijk
Het visiedocument dat de werkgroep op 23 april aan de minister aanbood, gaat verder dan de HRe-ketel alleen. "In het visiedocument inventariseren we andere mogelijke richtingen," zegt Overdiep. "Er zijn meer decentrale gastoepassingen die de moeite van onderzoek waard zijn. De gaswarmtepomp bijvoorbeeld. Daar liggen kansen. Zo'n pomp zou je bijvoorbeeld 's zomers kunnen inzetten om te koelen. Het elektriciteitsnet loopt soms met warme dagen op zijn tenen en het gasnet ligt dan stil. Bovendien is het decentraal inzetten van gas veel efficiënter."

Het visiedocument van de werkgroep Decentrale Gastoepassingen kunt u downloaden op de webpagina van de werkgroep Decentrale Gastoepassingen.