Waterschap Regge en Dinkel


Wolfkaterbeek

Waterschap en particulier trekken samen op
Ter hoogte van de Wolfkaterweg in Beckum ligt de Wolfkaterbeek en een terrein van 10 hectare groot, dat geschikt gemaakt wordt voor waterdoelstellingen. Waterberging, grondwaterverhoging, ecologische inrichting van het beeksysteem, nieuwe natuur en recreatief gebruik staan centraal in dit project. Het bestaande agrarisch perceel waar jarenlang mais is verbouwd, wordt momenteel omgevormd tot een gebied dat weer een bijdrage zal leveren aan een mooi Twentse landschap. Daarmee wordt het project gerealiseerd op particulier eigendom van de familie Morsink en wordt er invulling gegeven aan contextueel waterbeheer.
koen1.jpg (3385 Kb)
Waterdoelstellingen, recreatie en natuur hand in hand Door het huidige landbouwperceel liep een traditionele rechte waterloop. De familie Morsink, eigenaar van het perceel had het voornemen om de grond om te vormen tot nieuwe natuur. Dit beeld past beter bij zijn huidige recreatieve bedrijfsactiviteiten. De oorspronkelijke agrarische activiteiten zijn volledig afgebouwd. De plannen van deze ondernemer sloten aan op de waterdoelstellingen die het waterschap Regge en Dinkel heeft in dit gebied. In overleg met het waterschap is vervolgens een plan uitgewerkt waarbij waterdoelstellingen en ambities ten aanzien van nieuwe natuur en recreatie geïntegreerd zijn.

Oude beekloop hersteld
Op historische kaarten was de oude meanderende loop makkelijk terug te vinden. Deze oude waterloop stond centraal bij de planvorming. De ecologische omstandigheden worden hier weer hersteld in het watersysteem en past volledig in de doelstellingen die zijn vastgelegd in de Europese kaderrichtlijn water. Bij de graafwerkzaamheden is de oude loop ook weer exact terug gevonden. Waterberging wordt gecreëerd door gedeeltelijk het oude kleine beekdal terug te graven en als overstromingszone in te richten. Om het totale gebied van 10 hectare te benutten bij grote piekafvoeren wordt er een brede kade gemaakt rondom het perceel. Door de vormgeving valt deze kade nauwelijks op in het landschap. Het water kan dan incidenteel volledig de ruimte krijgen. Dit beeld past wat dat betreft volledig in de visie van het nieuwe waterbeheer. Door het water bij hevige neerslag tijdelijk te parkeren worden lager gelegen gebieden niet onverwachts geconfronteerd met waterproblemen. Vanaf het naastliggende recreatieterrein zal de ontwikkeling van ons stukje werk de komende jaren zeker gevolgd gaan worden door vele personen.
koen2.jpg (5121 Kb)