Zorgverzekeraars Nederland

Zeist, 15 mei 2008

ZN Logo

Zorgverzekeraars blijven inzetten op prijsverlaging medicijnen

De Bogin en de KNMP hebben zorgverzekeraars een aanbieding gedaan. Met dat bod willen ze het preferentiebeleid van een groot aantal verzekeraars van tafel hebben. Daarop gaan deze zorgverzekeraars niet in omdat ze van mening zijn dat het eigen beleid de premiebetaler reële geneesmiddelprijzen oplevert, waarbij aan kwaliteit niet wordt ingeboet. Het bod van de KNMP om de prijzen met EUR 440 miljoen te verlagen wordt gecompenseerd door verhoging van de eigen tarieven. De Bogin heeft bovendien inmiddels het zogenaamde Transitieakkoord opgezegd. Ze verwijten de verzekeraars ten onrechte onbetrouwbaarheid; verzekeraars hebben zich -ook volgens de rechter- aan de gemaakte afspraken gehouden.

De brancheverenigingen van apothekers en die van de leveranciers van generieke geneesmiddelen hebben op het laatste moment plannen gepresenteerd om het preferentiebeleid van een groot aantal zorgverzekeraars te blokkeren. Daarbij gebruiken zij argumenten die een onjuiste voorstelling van zaken geven. Aanleiding is de aankondiging van een aantal grote zorgverzekeraars om individueel preferentiebeleid per 1 juli in te voeren. Ongeveer driekwart van de zorgverzekeraars voert een vorm van preferentiebeleid uit. De overigen hebben een andere methodiek om tot lagere medicijnprijzen te komen.

Enkele verzekeraars voeren preferentiebeleid waarbij zij alleen de goedkoopste varianten van een geneesmiddel vergoeden. Daarmee streven ze naar reële geneesmiddelprijzen voor hun verzekerden. Verzekeraars gaan daarbij nooit op de stoel van de arts zitten, die bepaalt welk geneesmiddel hij of zij voorschrijft. Alle geneesmiddelen in Nederland zijn goedgekeurd door de registratieautoriteiten en voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Het preferentiebeleid kan betekenen dat patiënten van doosje moeten wisselen. Ze blijven echter verzekerd van een medicijn met dezelfde werkzame stof en sterkte. Uit onderzoek van Vektis blijkt dat apothekers zelf hun patiënten ook regelmatig van doosje laten wisselen als dat hen meer oplevert.

Kern van de voorstellen van de Bogin en de KNMP is dat zorgverzekeraars collectief, onvoorwaardelijk moeten afzien van preferentiebeleid. In ruil daarvoor verlagen de leveranciers collectief de prijzen van generieke geneesmiddelen of bieden de apothekers aan tegen lagere prijzen af te rekenen. De apothekers willen wel een compensatie van hun inkomstenderving. Dit biedt de verzekerden geen enkel voordeel.

Bogin heeft inmiddels het zogenaamde Transitieakkoord, dat is afgesloten met VWS, KNMP, ZN en Nefarma, opgezegd. Dit akkoord was een afspraak tussen partijen om te komen tot lagere geneesmiddelprijzen. Zorgverzekeraars hebben altijd aangegeven zich in te spannen om binnen het akkoord nog meer druk uit te oefenen om te komen tot reële prijzen.
Zorgverzekeraars wachten voorlopig de ontwikkelingen rond het Transitieakkoord en de prijzen van geneesmiddelen af. Ze verwachten op korte termijn een uitnodiging van VWS om te praten over de ontstane situatie. Daarnaast zijn en blijven ze bereid om apotheekhoudenden te belonen voor goede farmaceutische zorg. Wel dienen de bonussen op de geneesmiddelenprijzen ten goede te komen aan de zorg of de premiebetaler en niet aan de apotheker.

Bron

Zorgverzekeraars Nederland