Gemeente Cromstrijen


Voorstel regionale bebouwingscontouren tot 2010

(15-05-2008)

Dit is een persbericht van de Commissie Hoeksche Waard

André Borgdorff, voorzitter van de Commissie Hoeksche Waard, heeft dinsdag 13 mei in Klaaswaal het voorstel voor de regionale bebouwingscontouren tot 2020 overhandigd aan de provincie Zuid-Holland. Dit voorstel is de inhoudelijke basis voor het verzoek tot herziening van het provinciale beleid voor de Hoeksche Waard. De contourenvoorstellen zijn door de diverse gemeenten gemaakt en vervolgens regionaal afgestemd. Hiermee hebben we een belangrijke stap gezet in de samenwerking van de gemeenten in de Hoeksche Waard en de ontwikkeling van het Nationaal Landschap, gaf Borgdorff aan. We hebben gekozen voor een integrale, kwalitatieve benadering, waarbij leefbaarheid en verbetering van de ruimtelijke kwaliteit centraal staan.

Woningbouw in de Hoeksche Waard is noodzakelijk om voorzieningen te kunnen behouden en passende woonruimte te bieden voor alle doelgroepen, licht hij toe. Aan de andere kant zijn we een Nationaal Landschap en moeten we ons houden aan de door het Rijk en de provincie gestelde criteria. In dit voorstel geven we hier een goed onderbouwde invulling aan, met als uitgangspunt de ambities die in de Structuurvisie geformuleerd zijn.

Kwaliteit

Bij het vastleggen van de contouren zet de Hoeksche Waard in op kwaliteit, voegt Annettie van Hemert, de bestuurlijk trekker van het Structuurvisieproces, toe. Het bouwen van woningen in een Nationaal Landschap is volgens de Nota Ruimte immers mogelijk, als de bebouwing bijdraagt aan de kernkwaliteiten van het landschap: de openheid en het bijzondere patroon van dijken en kreken. Daarom is ervoor gekozen contouren te trekken die ruimte bieden voor een goede aansluiting op het omliggende landschap. Denk aan het invoegen van 'groene vingers' in woonwijken, bredere kreken en groene omzomingen van de wijken. Nieuwe bebouwing neemt altijd ruimte in, maar het biedt ook kansen om dorpen mooier af te werken.

Bevolkingsgroei

In de meeste gevallen zijn de contouren in hoofdlijnen in overeenstemming met (vastgestelde) gemeentelijke structuurvisies. Het dorpse karakter van de kernen en buurtschappen blijft zoveel mogelijk behouden, want dat is zeer bepalend voor de streek, benadrukt Borgdorff. Verder wordt alleen gebouwd voor de eigen bevolkingsgroei (migratiesaldo nul) volgens de criteria van het Rijk. Daarbij voldoet de regio ook aan de eis minimaal de helft van de te bouwen woningen binnen de bestaande stedelijke bebouwing te realiseren. Voor welke groepen waar gebouwd gaat worden en de exacte aantallen woningen zullen worden vastgelegd in de woonvisie en het volkshuisvestingsprogramma van de regio, die allebei nog in voorbereiding zijn. Daaraan wordt ook een monitoringssysteem gekoppeld om het aanbod op de feitelijke vraag af te stemmen.

Structuurvisie

Het contourenvoorstel maakt deel uit van de regionale Structuurvisie Hoeksche Waard, die binnenkort ter inzage wordt gelegd en in het najaar aan de vijf gemeenteraden van de Hoeksche Waard ter besluitvorming wordt aangeboden. Borgdorff heeft veel waardering voor de inbreng van de maatschappelijke organisaties in het proces: als het nodig is wordt op heel korte termijn een deskundige inbreng geleverd. Op 21 mei gaat de Adviesraad Hoeksche Waard zich buigen over het eerste concept van de Structuurvisie Hoeksche Waard. Dat het onderdeel contouren al parallel bij de provincie in procedure wordt gebracht heeft te maken met het feit dat per 1 juli 2008 de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening in werking treedt. Vanaf dat moment kan Gedeputeerde Staten geen streekplanherzieningen meer in procedure brengen. Deze streekplanherziening is noodzakelijk om uitbreiding van het stedelijk gebied buiten de huidige bebouwingsgrenzen mogelijk te maken, wat bijvoorbeeld van belang is voor de verdere ontwikkeling van het regionale bedrijventerrein.