Gemeente Venlo


Pilot tijdelijk huisverbod Venlo succesvol geweest

15-5-2008

Aanpak wordt voortgezet

De pilot tijdelijk huisverbod die gedurende een half jaar in de gemeente Venlo heeft gelopen, is succesvol geweest. Gezinnen in problemen zijn goed geholpen, het nieuwe instrumentarium is getest en fijngeslepen, en de samenwerking en afstemming tussen de verschillende partners is sterk verbeterd. Dat is terug te lezen in het evaluatierapport dat vandaag aan de pers is gepresenteerd.

Het is ook te horen in de woorden burgemeester Hubert Bruls, wethouder welzijn, jeugd en zorg Jan Lamers, districtschef Venlo van de politie Limburg-Noord Rob Graëve en casemanager Mutsaersstichting Henk Giebels, die bij de perspresentatie aanwezig waren en de pilot toelichtten.

De ketenaanpak onder regie van de gemeente heeft zich bewezen, aldus burgemeester Bruls. Wethouder Jan Lamers: Tijdens de pilot hebben we een kijkje kunnen nemen in de keuken van alle betrokken hulpverleners. Dat heeft de samenwerking sterk bevorderd. De focus lag op het gezin als geheel. We kwamen achter de voordeur en werkten niet vanuit een bureau, aldus casemanager Henk Giebels. Districtschef Rob Graëve: Voor ons was het een nieuwe manier van kijken. Van incidentbestrijding naar een duurzame aanpak en oplossing.

Tijdens de pilot is in Venlo veel ervaring opgedaan met het realiseren van een juist en tijdig hulpaanbod voor daders, slachtoffers en kinderen. De belangrijkste conclusies uit het evaluatierapport zijn:
-Er zijn in totaal twaalf huisverboden uitgereikt;
-Het huisverbod kan problematische gezinssituaties openbreken, het huisverbod is een effectieve stok achter de deur, daders accepteren eerder hulp;

-Goede regie wordt door hulpverleningsorganisaties gezien als absolute voorwaarde voor effectieve hulpverlening. Bij voorkeur heeft de gemeente de regierol;

-De burgemeester is het juiste, neutrale bestuursorgaan om de bevoegdheid te hebben een huisverbod op te leggen. De burgemeester van Venlo was actief betrokken bij de pilot;

-De nieuwe aanpak huiselijk geweld met casemanagement (het Venlose model) bleek cruciaal bij het slagen van hulpverleningstrajecten en is met enthousiasme door de ketenpartners ontvangen.

De gebruikte methodiek is ontwikkeld door de Mutsaersstichting: een systemische benadering (het gezin als systeem) waarbij de focus op het hele gezin ligt en niet alleen op de dader of het slachtoffer, in combinatie met een casemanager die bovenop de zaak zit en niet achter zijn bureau blijft zitten maar bij de gezinnen thuis komt. Bemoeizorg in optima forma.

Deze werkwijze is ook na de pilot voortgezet. De aanpak kost voor alle partners extra geld en inzet van mensen. Het signaal is naar Den Haag afgegeven dat er extra middelen nodig zijn om deze succesvolle aanpak ook in de toekomst te kunnen blijven inzetten.

Hubert Bruls: Maar ook al is daarover nog geen zekerheid, dat zal ons niet tegenhouden, wij gaan door met deze succesvolle Venlose methode. We schrikken niet terug voor wat deze aanpak misschien de eerste jaren zal losmaken; door alle extra aandacht en inspanningen zullen er in eerste instantie ongetwijfeld meer gevallen boven water komen. Geen toename van huiselijk geweld, maar doordat zichtbaar komt wat er al was. Na enkele jaren zou er dan een dalende lijn te zien moeten zijn. De extra investeringen die we nu doen, betalen zich later ruimschoots terug. Niet alleen in geld, maar ook in een betere ketenzorg en vooral: de ellende die je mensen hiermee kunt besparen.

Volgens wethouder Lamers leer je door deze systemische aanpak steeds beter wat signalen kunnen zijn van aan huiselijk geweld gerelateerde problematiek, zodat er in volgende situaties eerder kan worden ingegrepen, met minder zware middelen.

Wet tijdelijk huisverbod
In de periode februari-november 2007 is in Venlo, Groningen en Amsterdam-Noord de wet tijdelijk huisverbod in een pilot getest. Deze wet maakt het mogelijk om (potentiële) plegers van huiselijk geweld tijdelijk uit huis te plaatsen om escalatie van geweld te voorkomen. Er wordt een periode van rust gecreëerd waarin de hulpverlening kan starten. Binnen 48 uur is er een integraal hulpaanbod voor dader, slachtoffer en eventuele kinderen.

De wet gaat naar verwachting per 1 september 2008 in heel Nederland in.