NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Utrechtse woningmarkt ernstig in versukkeling

NVB in brandbrief aan provinciebestuurders Utrecht De woningbouw in de provincie Utrecht dreigt ernstig in de versukkeling te raken. Door een tekort aan woningbouwlocaties en te veel aandacht voor bouwen op binnenstedelijke locaties is er sprake van een fors woningtekort. Hierdoor behoren de huizenprijzen in de provincie Utrecht nu al tot de hoogste van Nederland en is een koopwoning voor jongeren en andere starters zo goed als onbereikbaar. Om het tij te keren is het noodzakelijk dat het provinciebestuur snel nieuwe woningbouwlocaties aanwijst en meer ruimte geeft om eengezinswoningen te bouwen.

Aldus NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in een brandbrief aan de voorzitters en leden van de Statencommissies Ruimte, Groen en Water en Wonen, Maatschappij en Cultuur van de provincie Utrecht. Met deze brief hoopt de brancheorganisatie van ruim 200 middelgrote en grote ontwikkelende bouwondernemingen de bestuurders duidelijk te maken dat het niet goed gaat met de woningbouw in de provincie Utrecht en dat de woningmarkt verre van gezond is. Op 2 juni buigen de twee Statencommissies zich tijdens een extra vergadering over het thema woningbouw 2008-2015. NVB benadrukt in de brief dat het woningtekort al jarenlang hoog is waardoor de huizenprijzen in Utrecht tot de hoogste van Nederland behoren. Voor jongeren en starters is een koopwoning al bijna onbereikbaar. Deze ontwikkeling belemmert ook de doorstroming vanuit huur- naar koopwoningen, waardoor de wachttijden voor huurwoningen steeds langer worden, waarschuwt NVB.

Dit komt volgens NVB omdat de provincie in het verleden veel te weinig bouwlocaties heeft aangewezen. Omdat vaak 30 procent van de woningbouwplannen niet doorgaan of pas na enorme vertragingen door procedures, bestempelt NVB de Utrechtse bouwambitie als weinig realistisch. Andere provincies houden in de planning wel rekening met planuitval en nemen daarom meer locaties in procedure. Deze provincies hebben momenteel dan ook minder problemen met het overeind houden van de doorstroming dan Utrecht, benadrukt NVB.

Ook het rigide vasthouden aan alleen maar bouwen in binnenstedelijke gebieden doet de Utrechtse woningmarkt geen goed. Niet alleen dreigt hierdoor de bouwproductie flink terug te lopen, verdichting leidt er ook toe dat mensen die het zich kunnen veroorloven hun heil in de omliggende provincies als Gelderland, Noord-Brabant en Flevoland gaan zoeken. Dit met alle negatieve gevolgen voor milieu (files) en de Utrechtse economie van dien.
Volgens NVB is het noodzakelijk dat het provinciebestuur meer locaties aanwijst. Ook moeten kleinere gemeenten meer mogelijkheden krijgen om gevarieerder te kunnen bouwen. Met andere woorden, er moet een beter ruimtelijk beleid worden gevoerd waarbij er meer ruimte komt voor het bouwen van eengezinswoningen zonder dat hiermee de kwaliteit van het landschap wordt aangetast.


---