Gemeente Breda

Openbaar Primair Onderwijs op weg naar verzelfstandiging

Gemeente faciliteert proces om verzelfstandiging mogelijk te maken

Op verzoek van de bestuurscommissie openbaar primair onderwijs (OPO) heeft het college van burgemeester en wethouders de intentie uitgesproken het openbaar primair onderwijs (OPO) te verzelfstandigen.

Hiermee faciliteert het college de bestuurscommissie, die oriënterend onderzoek heeft laten uitvoeren naar de haalbaarheid van verzelfstandiging van het openbaar primair onderwijs.Hieruit blijkt dat verzelfstandiging een gewenste ontwikkeling is omdat het de positie van het openbaar primair onderwijs Breda sterk verbetert. Op korte termijn wordt een intentieovereenkomst ondertekend om het voorbereidende proces voor verzelfstandiging mogelijk te maken. In het najaar komt de commissie samen met het college met een advies aan de gemeenteraad. Bij definitieve go voor verzelfstandiging draagt het college het bevoegd gezag over aan een nieuw op te richten stichting en treedt verzelfstandiging per 31 december 2008 in werking.

Verzelfstandigd onderwijs biedt diverse voordelen: het verbetert de kwaliteit van het onderwijs, geeft een impuls aan de continuïteit en versterkt de financiële positie, terwijl financiële risicos verminderen. Ook de organisatie en het management van het openbaar primair onderwijs wordt ermee versterkt; verzelfstandiging maakt het mogelijk dat het ingezette beleid met betrekking tot professionalisering, profilering en ondernemerschap optimaal uitgevoerd kan worden. Op haar beurt kan de gemeente zich dan meer richten op de taak die de rijksoverheid bij het gemeentebestuur heeft gelegd voor het totale jeugdbeleid, zoals passend onderwijs en brede schoolontwikkeling.

Bestuurscommissie OPO
De gemeenteraad heeft een bestuurscommissie OPO in het leven geroepen. De commissie constateerde al eerder dat verzelfstandiging van OPO een wenselijke ontwikkeling is en vroeg het college het voorbereidende proces te faciliteren. Dat gebeurt door middel van gemeentelijke deelname aan de projectgroep en door een eenmalig geldbedrag van 70.000. In het najaar zal de gemeenteraad op basis van een uitgewerkt voorstel en advies van de bestuurscommissie een besluit nemen. Daarmee houdt de bestuurscommissie OPO op te bestaan.

Rijksbeleid
Verzelfstandiging van het onderwijs sluit aan bij het door de rijksoverheid ingezette beleid tot deregulering en vergroting van de autonomie van schoolbesturen, waarvoor een professionele onderwijsorganisatie vereist is. Al in veel plaatsen in Nederland is het primair openbaar onderwijs verzelfstandigd. Landelijk onderzoek toont aan dat verzelfstandigd openbaar onderwijs een sterkere positie heeft en in staat is gebleken succesvol te professionaliseren.

Breda, 15 mei 2008