Gemeente De Ronde Venen


Uitbreiding watertaken voor gemeenten

Met de inwerkingtreding van de Wet verankering en bekostiging gemeentelijke watertaken per 1 januari 2008, is het takenpakket van gemeenten veranderd.

De zorgplicht van de gemeente omvat nu de inzameling en verwerking van afvalwater, het overtollige hemelwater en grondwater. Aanleiding voor de veranderde wetgeving is de stijgende kans op wateroverlast in bebouwd gebied en een verhoogde kans op (grond)waterproblemen als gevolg van de toenemende frequentie en intensiteit van regenbuien.

De oude wetgeving was onvoldoende geschikt voor een doeltreffende aanpak door gemeenten. De gemeentelijke taken waren beperkt tot het inzamelen en transporteren van afvalwater (en deels hemelwater). Daarnaast was een aantal rollen en taken niet of onvoldoende geregeld. Door de nieuwe (regie)rol van gemeenten, hebben zij een inspanningsverplichting op het gebied van waterhuishoudkundige maatregelen. Binnen de gemeente De Ronde Venen brengen de nieuwe watertaken enkele maatregelen met zich mee om structureel nadelige gevolgen van de grondwateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. De nieuwe watertaken neemt de gemeente De Ronde Venen op in het Gemeentelijke Rioleringsplan (GRP).

Om een beeld te krijgen van de grondwaterproblematiek zal een grondwaterplan worden opgesteld. Hiermee worden structurele grondwaterproblemen in beeld gebracht waardoor de gemeente kan anticiperen op eventuele problemen en meldingen / klachten.

Voor inwoners wordt het zogenoemde Waterloket opgericht. Inwoners kunnen meldingen over grondwaterproblemen doorgeven via de reeds bekende Servicelijn van de gemeente De Ronde Venen. De Servicelijn wordt uitgebreid met de optie `Waterloket' om meldingen die samenhangen met riolering, wateroverlast en grondwaterproblemen te registreren en af te handelen.

De bekostiging van de nieuwe gemeentelijke watertaken zal verlopen via de éénheffingsvariant. Het bestaande rioolrecht zal daartoe worden aangepast dat met ingang van 1 januari 2009 van kracht zal gaan. De gemeenteraad besluit hier naar verwachting over aan het einde van het jaar.

De bestaande afvalwaterzorg blijft ondanks de nieuwe wet, een wijzigingswet, ingekaderd in de Wet milieubeheer (Wm). De nieuwe gemeentelijke taken, te weten hemelwater- en grondwaterzorgplicht zijn opgenomen in de Wet waterhuishouding (Wwh).