Openbaar Ministerie

Ontnemingsvordering Openbaar Ministerie van 6 miljoen euro illegaal verkregen voordeel toegewezen

Leeuwarden, 14 mei 2008

De rechtbank van Den Haag heeft een ontnemingsmaatregel van ruim 6 miljoen euro opgelegd aan een 37-jarige inwoner van Zoeterwoude. Het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) vorderde dat bedrag door vergelijking van het legale inkomen van de verdachte met zijn uitgaven in de periode van januari 1999 tot april 2003. Het BOOM ging daarbij uit van: stortingen op buitenlandse bankrekeningen van bijna 2,5 miljoen euro, aankopen van exclusieve goederen, onroerend goed in binnen- en buitenland en audiovisuele apparatuur ter waarde van ruim 200.000 euro.

Vonnis rechtbank

De rechtbank vond de berekeningswijze van het BOOM juist. Daarnaast voerde de verdachte tevens het verweer dat het grootste gedeelte van de gevorderde 6 miljoen niet afkomstig was van door hem gepleegde strafbare feiten, maar dat het van een Chinees was voor wie hij het zou beleggen. De rechtbank achtte dit onaannemelijk, omdat er sprake was van allerlei tegenstrijdigheden en onaannemelijkheden in zijn verklaringen. De rechtbank merkte daarbij op dat het er alle schijn van had dat de man op de zitting zijn antwoorden aanpaste naar aanleiding van, en gedurende de ondervraging.

Voor het overige volgde de rechtbank de vordering van het BOOM, nu de verdachte ook zijn verdere beweringen â dat er ook nog een erfenis was geweest en dat bepaalde uitgaven lager waren â op geen enkele wijze kon onderbouwen met schriftelijke stukken.

Â

Achtergrond

De verdachte is in april 2003 aangehouden op verdenking van diverse delicten. Het Hof veroordeelde de man in 2005 tot drie jaar gevangenisstraf vanwege bedrijfsmatig telen en bewerken van hennep en het leiden van een criminele organisatie, die gericht was op de uitvoer van hennep.

Politie en justitie zijn vanaf begin 2003 bezig geweest met een financieel onderzoek. Tijdens dat financieel onderzoek zijn zowel het vermogen als de legale inkomsten en alle uitgaven van de verdachte onderzocht. Daarbij werden internationale rechtshulpverzoeken gedaan aan Zwitserland, België, Amerika, Canada, Luxemburg, Dubai en Spanje.

Het Openbaar Ministerie heeft voor ongeveer 5 miljoen euro beslag gelegd op bezittingen van de verdachte, waaronder: geld, aandelen, sieraden en onroerend goed. Â