NCRV

Nationale Landschappen

Veluwe centraal in Nationale Landschappen

Donderdag 15 mei 2008

19.55 uur, Nederland 2

De serie Nationale Landschappen toont de grote variatie van het Nederlandse landschap. Op relatief korte afstand van elkaar vind je bossen en rivierdeltaâs, heide en natte veengebieden, zandduinen en heuvels. Daartussendoor kom je kronkelige boerenweggetjes, beschermde dorpsgezichten, weidse poldergezichten en eeuwenoude boerderijen tegen. Deze grote verscheidenheid in ons land lijkt vanzelfsprekend, maar korte termijnbelangen en planologische versnippering, zoals de bouw van nieuwe woonwijken en industrieterreinen, bedreigen de landschappen.

In 2004 heeft de overheid twintig Nationale Landschappen aangewezen. Dit zijn gebieden met elk een unieke combinatie van landschapskwaliteiten, zoals de flora en fauna, de bebouwing of het reliëf.

In deze aflevering Nationale Landschappen van de NCRV staat Nationaal Landschap Veluwe centraal, gelegen in de provincie Gelderland. De Veluwe is meer dan het natuurgebied en vakantieoord dat zo velen van ons wel kennen. In deze aflevering komen juist ook de randen rondom de stuwwal aan bod, die samen met het meer bekende natuurgebied een organisch geheel vormen. Juist deze randen, zoals de IJsselvallei en de Randmeerkust, zijn interessant vanuit het oogpunt van natuur en in cultuurhistorisch opzicht.

Waterschapsecoloog Anton Koot laat de kijker kennis maken met een aspect van de Veluwe dat voor velen nieuw zal zijn. Het gebied was in de Gouden Eeuw een belangrijk centrum van nijverheid. De vele beken waren een bron van veel en ook bijzonder schoon water. Via gegraven sprengen zette men het water in voor koperslagerijen, papierschepperijen en wasserijen. Nationaal Landschap Veluwe telt nog steeds vele watermolens. Met de komst van de mechanisatie verloren de beken en sprengen hun functie en raakten in verval. Sinds een aantal jaren werkt men aan het herstel van de beken.

Deze uitzending werd eerder uitgezonden op 7 februari.