Leefbaar Rotterdam


woensdag, mei 14, 2008

Minimaal 10.000 Polen en Oost-Europeanen in Rotterdam

Eigenlijk wist iedereen het al, behalve het college. Het door het college geschatte aantal Polen en Oost-Europeanen dat zich in Rotterdam vestigt, blijft ver achter bij de echte cijfers. Vaak vestigen zij zich in zwakke wijken en dit komt de leefbaarheid niet altijd ten goede. Leefbaar Raadslid Marco Pastors stelde hierover vragen aan het college.

Leefbaar Rotterdam heeft er bij het college herhaaldelijk op aangedrongen nu eindelijk eens onderzoek te doen en met goed onderbouwde cijfers naar de gemeenteraad te komen. Goed onderbouwde cijfers zijn er nog steeds niet, maar de cijfers die er zijn, gaan uit van 8000 tot 15.000 mensen. Aanzienlijk meer dan de eerder geschatte 2500. Zolang deze mensen behoorlijk gehuisvest worden, sociale voorzieningen niet overmatig belasten en geen overlast veroorzaken, is er weinig op aan te merken. In de praktijk blijkt dit niet altijd het geval.

Wat de cijfers extra opmerkelijk maakt is het gegeven dat er in Rotterdam nog altijd sprake is van een harde kern van 30.000 bijstandsgerechtigden. Hoe kan het zijn dat grote aantallen Polen en Oost-Europeanen er wel in slagen hier een baan te vinden maar Rotterdamse werkelozen en mensen in de bijstand kennelijk niet? ook dit is een vraag waar het college voorlopig het antwoord schuldig op moet blijven.

Zie: schriftelijke vragen