Leefbaar Rotterdam


woensdag, mei 14, 2008

Polen en Oost-Europeanen in Rotterdam

Rotterdam, 14 mei 2008

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording

Geacht College,

Lange tijd heeft u schattingen van Leefbaar Rotterdam, omtrent het aantal Midden- en Oost-Europeanen (MOEers) in onze stad, gebagatelliseerd. Pas in oktober van het afgelopen jaar werd u wakker en kwam u met cijfers naar buiten, van 8.000 tot 15.000, die meer in de lijn lagen van onze schattingen.

Naar aanleiding van uw stuk van 16 oktober 2007, heeft de raad op 6 november een debat gevoerd over de huisvestings- en werkgelegenheidsproblematiek. Het is echter nog steeds wachten op de uitwerking van de door u gedane toezeggingen. Leefbaar betreurt dit. U mag dan stil zitten, de Polen doen dit zeker niet. We willen daarom vóór 28 mei de laatste cijfers hebben over de MOEers in Rotterdam, zodat deze nog meegenomen kunnen worden in de commissievergadering van 28 mei. We hebben voor u dan ook de volgende vragen.


1. Hoeveel MOEers staan er op dit moment ingeschreven in de GBA van Rotterdam en hoe zijn ze verdeeld per deelgemeente?


2. Wat is uw schatting van het aantal niet in de GBA ingeschreven MOEers en hoe zijn deze over de deelgemeenten verdeeld?


3. Wat is uw prognose over het aantal MOEers dat zich nog dit jaar in Rotterdam zal vestigen? En uw prognose voor 2009?


4. Wanneer komt u met uw toegezegde visie op de lange termijn maatregelen op het gebied van recht op uitkering, gezinsvorming en gezinshereniging, die getroffen moeten worden om de fout van twintig jaar geleden niet te herhalen?

Met vriendelijke groet,

Marco Pastors