D66

Internet- en telefoonverkeer moet worden beschermd tegen privacyschending

14 mei 2008

Fractieleider Alexander Pechtold (D66) wil dat de overheid opgeslagen telefoon- en internetverkeer niet langer dan zes maanden opslaat. Het wil kabinet een bewaartermijn van achttien maanden, terwijl de Europese Richtlijn een minimum van 6 maanden aangeeft. De regering zegt de gegevens te gebruiken voor misdaadbestrijding, maar Pechtold vindt dat te weinig rekening wordt gehouden met de privacyrechten van Nederlanders en de administratieve lasten van bedrijven.

De regering zegt e-mail- en telefoongegevens als telefoonnummers, en locatie en tijdstip van bellen langdurig te willen bewaren om misdaad en terrorisme te bestrijden. Maar de effectiviteit hiervan is twijfelachtig. Pechtold: "We moeten verdachten in de gaten houden in plaats van elke onschuldige burger door de mangel te halen. Veiligheid is niet volledig maakbaar, deze maatregelen creëren een schijnveiligheid." D66 vreest dat de privacy en vrijheid van burgers nog in gevaar komt. "Met deze telefoon en e-mailgegevens kan men vrij makkelijk een volledig beeld krijgen van iemands dagelijkse bezigheden", aldus Pechtold.

Xs4all, Adviescollege toetsing Administratieve Lasten (Actal) en het Centraal Planbureau zijn kritisch op het kabinet en adviseren een kortere bewaartermijn. Bovendien willen zij duidelijke regels over hoe de gegevens opgeslagen en gebruikt mogen worden.

In Duitsland is ook gekozen voor een bewaartermijn van zes maanden waarbij bovendien zware restricties aan het gebruik van de gegevens moet zitten. Geheime diensten hebben bijvoorbeeld geen toegang tot de informatie. Ook in andere Europese landen wordt de discussie over privacy al intensief gevoerd, maar Nederland loopt achter.

De sociaal-liberaal benadrukt het belang van de rechten en vrijheden van burgers: `Het is een glijdende schaal. Als we alle overheidsbemoeienis toe blijven staan onder het mom van terrorismebestrijding, kunnen we straks geen stap meer maken zonder dat de overheid je in de gaten heeft en tal van gegevens over je bezit. Daarom moeten we zeer zorgvuldig zijn met het openbaar stellen van privégegevens'.