VNG-reactie op rapport commissie-Dekker

14/05/2008 17:13

VNG

Persbericht

VNG: Verschuiven verantwoordelijkheden de oplossing voor regeldruk?

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is verheugd over het feit dat de Commissie Fundamentele Verkenning Bouwprojecten (commissie- Dekker) concrete voorstellen doet over een mogelijke vereenvoudiging van regels en versnelling van procedures. Naar aanleiding van deze voorstellen kan de discussie gevoerd worden. De VNG is het niet eens met de zienswijze van de commissie dat het geven van vertrouwen aan de bouwsector leidt tot maatschappelijk verantwoord gebruik van de openbare ruimte en het verminderen van de regeldruk.

Uit de aanbevelingen komt naar voren dat de verlichting van de regeldruk moet worden bereikt door het verschuiven van verantwoordelijkheden. Een dergelijke verschuiving moet niet alleen juridisch worden belegd, maar ook politiek-bestuurlijk en maatschappelijk gedragen en aanvaard worden. Gemeenten blijven bestuurlijk verantwoordelijk voor de brandveiligheid van een bouwwerk, zelfs als de juridische verantwoordelijkheid wordt verschoven.

De commissie- Dekker stelt dat bedrijven uit de bouwsector verantwoordelijkheid moeten nemen voor het gestelde vertrouwen. Als dit vertrouwen geschaad wordt moeten er zware sancties volgen. Dat klinkt logisch maar dit lost het probleem dat ontstaan is in de openbare ruimte niet meer op. Bewoners zullen gemeenten altijd aanspreken op een ontstane ongewenste situatie. Dit is de politiek- bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte. En daarin staat het algemeen en maatschappelijk belang altijd voorop. Ook staat de aanbeveling 'Geen lokale kop op landelijke regelgeving' haaks op het principe van de lokale autonomie van de gemeenten.

Daarnaast ontplooien veel gemeenten zelf al initiatieven om de regeldruk, en daarmee de administratieve lasten, voor burgers en bedrijven te verminderen. Administratieve lasten worden voor een groot deel veroorzaakt door rijksregels, maar ook gemeentelijke regels leiden in de beleving van burgers en bedrijven tot hoge lasten.

De VNG heeft al een grote dereguleringsslag gemaakt door haar modelverordeningen kritisch te bekijken. Daarbij heeft de VNG 46% van de vergunningstelsels afgeschaft, verminderd of vereenvoudigd. In termen van vermindering van de administratieve lasten betekent dit een reductie van circa 23% voor burgers en van circa 26% voor bedrijven.

Den Haag, 14 mei 2008