De Europese Dag van de Beroerte een groot succes


Record aantal deelnemers én belangstellenden

ANDIJK, 20080514 -- Tijdens de Europese Dag van de Beroerte die op 13 mei in 19 landen voor de vijfde keer gehouden werd was de belangstelling vanuit de zorgsector maar ook vanuit het publiek groot. Een ruime verdubbeling van deelnemende ziekenhuizen en zorginstellingen ten opzichte van 2007; op 130 locaties werden informatiemarkten georganiseerd, op 40 huisartsenposten werd er voorlichting gegeven en bij ruim 350 huisartsen en 160 apothekers was voorlichtingsmateriaal beschikbaar. Tijdens de informatiemarkten kon men de bloeddruk laten meten en cholesterol en suikerspiegel laten bepalen en werd men voorgelicht. Een voorzichtige schatting is dat ruim 24.000 mensen hiervan gebruik hebben gemaakt.

In diverse instellingen stond een lange rij wachtenden om van de gratis service gebruik te kunnen maken. In het Hofpoort ziekenhuis te Woerden liep de wachttijd op tot meer dan twee uur. Te hoge bloeddruk, cholesterol en suiker zijn de voornaamste risicofactoren voor het krijgen van een CVA.

Een CVA, ook wel beroerte genoemd, is een herseninfarct of hersenbloeding en in Nederland krijgen jaarlijks 41.000 mensen een CVA. Een CVA kan iemands leven drastisch veranderen. Een CVA is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit én is doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen.

Doelstelling van de Europese Dag van de Beroerte is het "Voorkomen en herkennen een CVA" waarmee levens worden gered.

Voorkom een CVA
Gezien het grote aantal beroertes per jaar is het van groot belang om meer aandacht te vestigen op preventie. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de mensen die na een beroerte in het ziekenhuis is opgenomen, een hoge bloeddruk heeft. Ook is uit onderzoek gebleken dat er sprake is van onderbehandeling van hoge bloeddruk. Naast hoge bloeddruk spelen ook andere risicofactoren als verhoogd cholesterol, roken, overgewicht en diabetes een belangrijke rol. 80% van de mensen die na een CVA wordt opgenomen, heeft een of meer van deze risicofactoren. Daarnaast zal ook goede voeding en voldoende beweging de kans op een beroerte verkleinen.

Herken een CVA.
De kans voor ernstige lichamelijke en geestelijke gevolgen na een CVA kan sterk verminderen indien een CVA binnen 3 uur behandeld wordt. In vele Nederlandse ziekenhuizen zijn Stroke Units, gespecialiseerde afdelingen waar de CVA in de acute fase behandeld wordt. Een CVA herkent men o.a. aan verlammingsverschijnselen, scheve mond en verwarde spraak. Vermoedt of constateert men een CVA dan dient men onmiddellijk 112 te bellen.





De Nederlandse CVA-vereniging