Socialistische Partij

Stationsgebied weer op de agenda van de gemeenteraadscommissie

14-05-2008 * Na een paar maanden stilte omtrent het stationsgebied is het onderwerp weergekeerd op de agenda van de commissie SOB van 22 mei a.s.. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met verschillende inspraak en vooroverlegreacties, het bestemmingsplan ten behoeve van een juridisch kader voor de uitvoering van de plannen zoals ze er nu liggen en een bijbehorend concept-beeldkwaliteitsplan.

Aan de inhoud van de plannen is in de tussentijd ogenschijnlijk weinig gebeurd. De kritiek vanuit bijvoorbeeld de Bergerhof die uit de inspraak naar voren komt wordt voor het grootste deel vakkundig verwoord door de plannenmakers naast zich neer gelegd, die van de NS gehonoreerd, om vervolgens te concluderen dat in de aanloopfase de verschillende partijen toch maar mooi naar elkaar toe zijn gegroeid.

De kritiek van de SP van afgelopen oktober blijft ook onverminderd van kracht. Met name blijven we teleurgesteld over het te lage aantal woningen en het in onze ogen niet optimaliseren van de openbaar vervoerfunctie die je van een trein- en busstation mag verwachten. Dat de Kwikfit-locatie is gewild door SNS Reaal om daar een groot kantoor te vestigen is nu bijvoorbeeld een reden om te zeggen dat er een hoge behoefte is aan kantoren. Dat juist op deze plek in eerste instantie een woontoren stond gepland, waarbij de raad ook nog woningen in de rest van het plan wilde hebben lijkt vergeten. In het bestemmingsplan mag de mogelijkheid voor een traverse bijvoorbeeld dan wel meegenomen worden, uit de inspraakreacties blijkt duidelijk dat de verzamelde ontwikkelaars niet van plan zijn zich daarvoor in te zetten, waarmee, laten we het nog maar eens zeggen, ze volgens berekeningen van de gemeente 13.700 OV-reizigers 2x per dag benadelen.

Het stationsgebied staat alsvolgt op de agenda van de commissie:

Tijd: 20.05
Punt: 11
Ontwerp bestemmingsplan "Stationsgebied, ontwikkeling noordzijde" * Probleemstelling: Op 31 januari 2005 heeft de gemeenteraad het structuurplan Stationsgebied vastgesteld. Dit structuurplan biedt het beleidsmatig kader voor de ontwikkeling van het stationsgebied. In dat structuurplan wordt op hoofdlijnen de gewenste toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van het betreffende gebied aangegeven. Een juridisch kader biedt het echter niet. Hiertoe dient een juridische regeling te worden opgesteld in de vorm van bestemmingsplanvoorschriften. Voor het gebied dat globaal is gelegen tussen het spoorwegplacement en de Bergerhof is een voorontwerp bestemmingsplan opgesteld. Inmiddels heeft het vooroverleg met maatschappelijke instanties (conform artikel 10 Bro) en inspraak met de bevolking plaatsgevonden. Mede naar aanleiding van de inspraakreacties en het vooroverleg is een aantal wijzigingen in het plan aangebracht. Het bijgevoegde ontwerpbestemmingsplan kan -na instemming van de commissie Stedelijke ontwikkeling en Beheer-gedurende zes weken ter inzage worden gelegd.

Vergaderdoel:

*) in te stemmen met de verwerking van de inspraak en vooroverleg reacties;
*) in te stemmen met het ontwerp bestemmingsplan, en
*) in te stemmen met het ter visie leggen van het ontwerp bestemmingsplan

Punt: 12
Beeldkwaliteitplan inclusief welstandscriteria *
Probleemstelling: Op 31 januari 2005 heeft de gemeenteraad het structuurplan Stationsgebied vastgesteld. Dit structuurplan biedt het beleidsmatig kader voor de ontwikkeling van het stationsgebied. In dat structuurplan wordt op hoofdlijnen de gewenste toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van het betreffende gebied aangegeven. De ontwikkeling van de noordzijde van het stationsgebied vindt nu doorgang. Het structuurplan biedt echter geen kader voor beeldkwaliteit en welstand. Hiertoe dient een beeldkwaliteitplan en de welstandscriteria te worden opgesteld. Het bijgevoegde concept beeldkwaliteitplan en concept welstandscriteria kunnen -na instemming van de commissie Stedelijke Ontwikkeling en beheer- worden vrijgegeven voor inspraak. De concepten liggen dan gedurende zes weken ter inzage. Doel van het voorliggende concept beeldkwaliteitplan en de concept welstandscriteria is het bieden van uitgangspunten ten hoeve van het te ontwikkelen hoogwaarde stedelijke milieu, waarin zowel kantoren als woonfuncties een plaats hebben. Door alle samenhangende aspecten van het te ontwikkelen gebied op te nemen in een beeldkwaliteitplan en welstandscriteria ontstaat een integraal geheel. Bovendien biedt het een toetsingskader voor de uiteindelijke bouwplannen (waaronder het bouwplan van SNS Reaal).

Vergaderdoel:

*) in te stemmen met het concept-beeldkwaliteitplan en concept welstandscriteria
*) in te stemmen met de vrijgave voor inspraak.

Wat vindt ú van de plannen? Kom donderdagavond 22 mei naar de commissie Stedelijke Ontwikkeling en -beheer om naar de beraadslagingen te luisteren of in te spreken (opgeven om in te spreken moet voor donderdag bij de griffier, Eelco Kroon, telefoon: 072-5489333, e-mail: Ekroon@alkmaar.nl). De commissievergadering begint om 20.00 uur in het stadhuis.

De commissiestukken en de plannen voor het stationsgebied liggen ter inzage in het Huis van Zessen en bij de infobalie Stadskantoor.

U kunt uw reactie ook e-mailen naar sp@alkmaar.nl.