Gemeente Duiven


Verbetering waterkwaliteit vijvers de Vergert

---

De gemeente Duiven is reeds geruime tijd werkzaam om de waterkwaliteit in de omringende vijvers van Vergert-oost en Vergert-zuid te verbeteren. In deze woonwijk is in de jaren 70 van de vorige eeuw een gescheiden rioolstelsel aangelegd, hetgeen voor die tijd gebruikelijk was.
Het hemelwater van de daken en de wegen wordt hierbij direct naar de omringende vijvers afgevoerd, zodat ook het vuil van de straten direct naar de vijvers wordt afgevoerd.
We willen nu voorkomen dat dit vuil in de vijvers terecht komt.

Een groot deel van Vergert-zuid is al gesaneerd. Het hemelwater stroomt nu via een filterbassin van zand naar het oppervlaktewater van de omringende vijvers van Vergert-zuid. Dit filterbassin is aangelegd in de watergang tussen Vergert-zuid en 't Holland. Rest nu nog de sanering van een klein deel van Vergert-zuid en geheel Vergert-oost.

Voor de sanering van deze woonwijk wordt naar verwachring op maandag 26 mei 2008 begonnen met de bouw van een filterbassin in het park de Nieuweling. De aanleg vindt plaats in de groenstrook tussen de vijver en het pad naar de achterkant van de begraafplaats, in het verlengde van de brug over de watergang nabij de Zadelmakerstraat. Het hemelwater, dat nu nog direct in de watergang rond Vergert-oost stroomt, wordt vervolgens via nieuw te leggen riolen naar het filterbassin gevoerd, waar het in het zandbed wordt gefilterd en vervolgens wegstroomt naar het oppervlaktewater van de vijver.

Natuurlijk doen we er alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken, maar graafwerkzaamheden en grondtransport zijn nodig en geven overlast. De duur van de werkzaamheden schatten we op circa 5 weken.

We danken u voor uw begrip.