Ingezonden persbericht


Verband tussen prostaatkankergen 3 (PCA3) en ernst prostaatkanker aangetoond

Amsterdam, 14 mei - Het prostaatkankergen 3 (PCA3) kan worden ingezet voor het detecteren en stratificeren van de fase en de ernst van prostaatkanker. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het mei-nummer van het door vakgenoten gereviewde Journal of Urology.1 Het onderzoek vormt een antwoord op de onlangs uitgesproken vraag naar een nauwkeuriger test voor detectie van prostaatkanker. De uitslagen van dit onderzoek duiden op klinische bruikbaarheid van de genetische urinetest PROGENSA(TM) PCA3 voor het identificeren van mannen mett kanker van lage gradering of gering volume, voor wie actieve bewaking meer gepast is dan agressieve behandeling. Ook toont het onderzoek aan dat deze test een betrouwbaarder methode is dan bestaande diagnostische hulpmiddelen zoals serum-PSA.1

Het onderzoek heeft aan het licht gebracht dat PCA3-uitslagen correleren met het tumorvolume en met de Gleason-scores (de graad van prostaatkanker) bij prostatectomie. Bij een vergelijking met andere standaardmetingen (zoals serum-PSA) kwam de PCA3-score als beste voorspeller van het tumorvolume uit de bus. Bovendien was PCA3 de succesvolste meetmethode voor het voorspellen van kanker van gering volume, een teken dat een PCA3-score voor mannen met kanker van lage graad of gering volume wellicht de voorkeur geniet bij het selecteren van mannen voor niet-agressieve therapieën, zoals actieve bewaking.

In de afgelopen 20 jaar hebben het intensievere gebruik van en het toegenomen vertrouwen in serum-PSA geleid tot een toename van de detectie van mensen met laaggradige kanker.2,3 Daarom kan PROGENSA PCA3 een waardevol hulpmiddel zijn om te waarborgen dat het toepassen van agressieve behandeling of invasieve biopsieën zich beperkt tot patiënten die een dergelijke behandeling het meest nodig hebben.

'Er duiken steeds meer gegevens op die erop duiden dat de PCA3-score een nuttig meetinstrument is voor de diagnose en classificatie van prostaatkanker,' vindt Prof. dr. Jack Schalken van het UMC st. Radboud. 'PROGENSA PCA3 kan een hulpmiddel zijn bij het maken van onderscheid tussen kandidaten voor actieve bewaking en mensen die een agressieve behandeling nodig hebben. Daarmee is PROGENSA een cruciale rol gaan spelen in de nieuwste vormen van prostaatkankerbehandeling.'

Kijk voor meer informatie over PROGENSA PCA3 en prostaatkanker op www.PCA3.org. De test is in Nederland te verkrijgen via NovioGendix (Nijmegen), 024-3610505.


- EINDE -