Gemeente Woerden

Nieuwe kapvergunning werkt snel en beschermt wat echt van waarde is

13 mei 2008

persbericht
De basis van de nieuwe bomenverordening ligt in de lijst van bijzondere statusbomen en waardevolle boomgroepen. Bomen of boomgroepen die op deze lijst voorkomen krijgen extra bescherming. Voor de kap van deze bomen moet een vergunning aangevraagd worden. Een vergunning die niet gemakkelijk toegekend zal worden. In alle andere gevallen is het aanvragen van een kapvergunning niet langer noodzakelijk. Deze bomen mogen gekapt worden.

Deze heldere werkwijze die veel papieren rompslomp voorkomt, werkt snel en geeft inwoners optimaal inzicht in de criteria en werkwijze van de gemeente.

Aanvulling op bijzondere statusbomen
Bijzondere bomen vragen om bijzondere bescherming. Woerden heeft al een lijst van bijzondere status bomen. In heel Woerden is een inventarisatie opgemaakt van de daar aanwezige bijzondere bomen.

Toch heeft onze gemeente meer groen dat een bijzondere waarde heeft. Daarom zal nu ook een inventarisatie gemaakt worden van bijzondere boomgroepen. Het gaat dan om combinatie van bomen en bosjes, die afzonderlijk niet bijzonder zijn, maar als groep een heel andere uitstraling hebben.

Ook deze begroeiing geniet in de nieuwe verordening extra bescherming. De bestaande lijst bijzondere statusbomen wordt geactualiseerd.

Regelsnoeiplan
De gemeente is kritisch naar haar eigen regelgeving. Kan het eenvoudiger, duidelijker en sneller, waardoor de inwoners beter geholpen zijn? Deze vragen staan centraal in het regelsnoeiplan.

In de nieuwe kapverordening laat de gemeente zien dat zij serieus met dit voornemen omgaat en dat het mogelijk is om een eenvoudige procedure te combineren met een optimale bescherming voor bijzondere bomen en waardevolle boomgroepen.

Wanneer de kapvergunning aangevraagd wordt in het kader van een verbouwing, dan hoeft deze niet langer apart aangevraagd te worden, maar wordt gelijk meegenomen in de omgevingsvergunning.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |