Gemeente Woerden

College B&W voorspelt zwaar financieel weer voor Woerden

13 mei 2008

persbericht
Accountant complimenteert Woerden over jaarrekening en financiële organisatie
Zoals te doen gebruikelijk geeft het college van B&W tussentijds aan de gemeenteraad aan hoe het financieel gaat in het lopende jaar. De eerste tussenrapportage van 2008 laat zien dat de post Onvoorzien op dit moment uitkomt op een negatief saldo van EUR 1,3 miljoen. Dat is relatief veel en daarom wordt het gezien als een waarschuwing voor zwaar weer bij het opstellen en bespreken van de begroting 2009.

Ook de jaarrekening over 2007 sluit - voor het eerst sinds jaren - af met een negatief saldo. Het gaat om een bedrag van zes ton. Dat is 0,8 % van de totale begroting van EUR 83 miljoen. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om dit bedrag te onttrekken aan de algemene reserve.

Jl donderdag lichtte de accountant zijn bevindingen over de jaarrekening toe op avond van de raad. Hij gaf aan dat de organisatie van Woerden goed op orde was, en dat het wachten op de officiële accountantsverklaring slechts te maken had met een formeel administratief detail. De gemeenteraad behandelt de jaarrekening en het jaarverslag op 29 mei aanstaande.

Wethouder Loes Ypma: "De financiële huishouding van de gemeente is in principe gezond. Ik ben blij met het positieve oordeel van de accountant. We kunnen na 5 jaar positieve resultaten dit negatieve resultaat prima opvangen. Maar het is wél een signaal dat we op onze hoede moeten zijn.

Wat we moeten doen is de goede balans vinden tussen ambities en financiële mogelijkheden. We hebben een zeer ambitieus collegeprogramma, maar je kunt elke euro maar één keer uitgeven. Bij het opstellen van de nieuwe begroting gaan we volgende maand met de gemeenteraad in discussie over hoe lang onze polsstok kan zijn. Het feit dat de eerste tussenrapportage over 2008 een negatief saldo van ruim een miljoen laat zien is een signaal dat wel serieus genomen moet worden.

Maar tegelijkertijd willen we heel veel voor Woerden doen. Investeringen in onze samenleving zijn nodig. De kunst is het vinden van de goede balans. Daar ben ik hard mee aan de slag. Het college hoopt nog voor het eind van de maand de grote lijnen voor het juni-overleg met de Raad over de plannen voor 2009 te kunnen presenteren."

Externe inhuur en minder bouwleges
Uit de eerste financiële tussenrapportage aan de Raad blijkt dat de post externe inhuur, met name bij de afdeling Bouwzaken en bij de afdeling Sociale Zaken tot een forse tegenvaller leidt. Ook is er een grote afwijking op de post Bouwleges (nadelig EUR 880.000).

Bij het opstellen van de begroting 2008 was voorzien in een post onvoorzien van EUR 120.000 voordelg. Maar door de afwijkingen van de saldo's op de 6 programma's van het college is het totaal van de financiële afwijkingen nu aanzienlijk hoger geworden. Het college stelt de raad voor deze afwijkingen ten laste van de post Onvoorzien te brengen. Daardoor komt het saldo van de post Onvoorzien op EUR 1,3 miljoen nadelig.

De structurele doorwerking in 2009 wordt in de begroting 2009 verwerkt.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |